Едно пътуване до пещерата Проходна и Етрополския балкан

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Едно пътуване до пещерата Проходна и Етрополския балканПоредният маршрут, по който се отправих днес премина през пещерата Проходна, етрополския манастир Св. Троица и Етрополе.

Недалеч от с.Карлуково близо до пътя за Луковит се намира пещерата Проходна. Всъщност тя представлява най-дългия пещерен тунел у нас – 365 метра. Най-забележителното в нея са красивите форми, оставени от теклата преди хилядолетия вода, както и двата отвора отгоре наподобяващи на очи. Когато човек се намира под тях, сякаш има чувството, че някой го гледа. Дали от падналите дъждове вътре бе доста влажно. Признаха го и две момчета алпинисти, които се опитваха да катерят стените, и дори пожелаха да ми покажат що е то пещерен бънджи скок. Нямах много време и не можех да изчакам и да се насладя на тази невиждана от мен до момента атракция. Естествено, модата да се самоснима човек не отмина и Проходна и всеки се постара да си направи по едно, така наречено селфи – приумица явно на американската субкултура.
Замислих се дали оставените в някои пещери рисунки от древните им обитатели не биха могли да се квалифицират като един вид пещерно селфи. И аз си направих такова, повлиян от общата зараза. Недалеч от пещерата се намира пещерният дом, носещ името на основателя на българското пещерно дело – ПетърТрантеев (1924-1979 г.). Постройката е интересна с това, че е вклинена между две скали и открива приказна гледка.

Следващата спирка бе закътаният в буковите гори над Етрополе манастир Св. Троица, в който попаднах на храмовия му празник. За разлика от по-големите наши обители изглежда малко позанемарен. Впечатляваща е църквата в двора, копие на тази в Рилския манастир. През Възраждането манастирът е бил едно от местата, където се е укривал Васил Левски. Непосредствено зад манастирския двор, между буковете се вие удобна екопътека „Звън на камбани“, която ни отвежда до живописния водопад Варовитец.

Последната спирка бе Етрополе, планинско градче, което макар да не може да съперничи на нему подобните градове Троян, Габрово или Трявна, има какво да покаже. Впечатление правят красивата сграда на някогашния конак, която от 1968 година е превърната в Исторически музей, часовниковата кула и Арнаудовата къща.

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.