Форумът

Цивилизация

Припомних си снощи Хирошима и Нагасаки

East Meets West. Victoria Harbour, Hong Kong 1963.  Photograph by Fan HoНатякна ми го познат русофил и ме пита що не пишеш за американските бомби?! Ето, правя го.
Питам го:
- Ако ти си командир на 1 000 000 млади момчета и трябва да ги изпратиш на сигурна смърт срещу фанатици, които се хвърлят със самолетите си срещу кораби и предпочитат да се самоубият, отколкото да попаднат в плен и знаеш, че поне половината от ТВОИТЕ ВОЙНИЦИ няма да се върнат при децата и родителите си, какво ще направиш?!

Ако ти си командир, няма ли да искаш да запазиш живота и здравето на войниците си?!
Как ще постъпиш ти тогава?!
Хък!?
Да не говорим, че много повече жертви щяха да дадат и самите японци в евентуалното продължение на конвенционалната война.
НО КЪДЕ Е ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА?!
Нека сравним следвоенна Япония и Германия, победени и окупирани от САЩ.
САЩ наля милиарди долари, за да възстанови икономиката им и да ги изправи на крака. Проведоха лустрация и установиха истински демократични порядки. Само след 10 години светът говореше за японското и германското чудо, а японската и германската техника, коли, мотори, телевизори и т.н. заляха света.
Днес победената от САЩ Япония, 37 пъти по-малка от Русия, без ресурси като газ, нефт, злато и диаманти, произвежда ТРИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ брутен продукт от цяла Русия. Германия - над два пъти по-голям.
Японски и германски компании изнесоха заводите си в САЩ и голяма част от американците карат коли немско и японско производство. Да не говорим за бяла и черна техника. Дори Bayer наскоро придоби американския гигант Monsanto. Само годишните приходи на компанията Мерцедес от 156 милиарда долара са над три пъти по-големи от целия военен бюджет на Русия.
И нека сравним с ГДР - онази част от Германия, която остана окупирана от руснаците. Да си спомним за Трабант. Да си спомним, че освиниха и източиха цяла Източна Европа и спряха развитието й за почти половин век.
10 пъти по-ниски доходи, заплати и пенсии в сравнение със Западна Европа. И само след 20 години свобода народи като словенците, поляците застигнаха и задминаха държави като Португалия или Гърция.
Но ги няма руснаците, нали?!
Има ли разлика, питам го?!
И той - хъц?!
Днес Източна Европа още не може да се изправи на крака, а държави като България остават все още под руско влияние и тежки енергийни зависимости.
Та, тъй за бомбите над Хирошима и Нагасаки.
Достатътчно е да си представите, че трябва да изпратите 1 милион свои момчета на сигурна смърт, но имате възможност да ги спасите.
Как бихте постъпили?!
Друг е въпросът защо САЩ, въпреки притежанието на ядрения си арсенал и технологично, и военно превъзходство над СССР, не се възползва 5 години от него.
Щото спокойно можеха да метнат една бомбичка и над Кремъл, далеч преди руснаците да се снабдят с ядрено оръжие през 1949 г. (впрочем, изработено от пленените немски инженери) и да освободят цяла Източна Европа от руските орки.

 

Блогът на Георги Георгиев