Форумът

Цивилизация

В Палермо можеш да се влюбиш от пръв поглед

За местните няма по-красиво къче на земята от ПалермоЦветен, жизнерадостен и многообразен. Това е Палермо, слънчевата столица на Сицилия, която привлича мнозина с комбинацията от планини и кристално сини морски води. Рано сутринта тук можеш да видиш само рибарите, които прибират улова от лодките на старото пристанище. Те са убедени, че Палермо е най-доброто място на света.

„Сицилия е най-красивото местенце на света", категоричен е и един от тях - Джовани Дарома. За това според него допринася всичко - от климата, през хората, до плодовете, зеленчуците и рибата. И разбира се, красивите жени.


Араби, африканци и нормани са оставили следите си тукТе са увековечени и на градските врати, от които започва разходката в стария град. Едно от най-знаковите места е кръстовището Quatro Canti, всеки от ъглите на което завършва с образцова къща в прекрасен бароков стил. Тук може да се повозите и на файтон, за да разгледате отблизо забележителностите на стария град.

 

А забележителното е, че Палермо се намира по-близо до африканския бряг, отколкото до Вечния град и това е видимо в част от архитектурата на града. „Арабите, африканците и норманите. Всички те са оставили своите следи тук", казва кочияшът Никола Сутера. Тяхно дело е и местната катедрала. Между 9-ти и 11-ти век Палермо се е намирал под северноафриканска власт, а сарацините са ползвали старата базилика като джамия. След това дошли норманите, построили днешната катедрала, наречена Норманската катедрала.

 

Cannoli - сицилианската кулинарна гордост По обед, след като сте се запознали с късче от историята на Палермо, може да си поемете дъх в някое от многобройните кафета. Сред най-предпочитаните е кафе Spinato. Тук може да опитате един от най-известните сицилиански десерти - Cannoli. Правят го всеки ден. Съставките са свежо сирене „Рикота" и захар, които се смесват. След като кремовидната смес е достигнала оптималната консистенция, се смесва с парченца шоколад. Най-накрая с крема се правят ролца от тесто.

 

Емоции предлага и един от най-известните театри в Италия - театро „Масимо", на чиято сцена са пели оперни величия като Мария Калас и Лучано Павароти. Днес тук се изявява тенорът Алесандро Лучано, който е впечатлен от акустиката. „Пея от 15 години и за това време съм обиколил някои от най-големите сцени. Всеки път, когато пея в някой театър като този с подобна история, мога да усетя силата на миналото, което е много хубаво" казва певецът. Вечерта може да прекарате най-добре на хълма Монте Пелегрино, откъдето се откриват великолепни гледки към целия град. Гала Рувело дошла преди десетилетие тук от Русия като туристка, влюбила се в Палермо, и останала завинаги. „Палермо е едно впечатляващо място и когато го видиш оттук, няма как да не се влюбиш в него. Той е едно толкова голямо съкровище и всичко тук - от земята до морето е толкова красиво", казва тя. И с подобни гледки Палермо завладява мнозина, защото несъмнено е град, в който можеш да се влюбиш от пръв поглед.

 

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле"

Снимки: „Дойче веле"