Вратата към Северния полюс

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Вратата към Северния полюс предлага зимни пейзажи като от приказките, сняг и безбрежна самотаБелите мечки и кучешките впрягове привличат все повече туристи в Шпицберген
Шпицберген е островна група, наричана „вратата към Северния полюс“, част от Норвегия, където днес туризмът е най-важният източник , а затова допринасят както морския транспорт, така и откритото през 70-те години на миналия век летище.

Датчанинът Мартин Хартман-Мюнк държи най-голямата ферма за хъски на Шпицберген. и организира туристически обиколки с кучешки впрягове. Започва да развива стопанството си със 60 кучета през 2011 година. Сега шест години по-късно те надминават вече 250.

 

Пътешествие с кучешки впряг е една от атракциите на ШпицбергенЖивотните са кръстоска между Гренландско куче и Аляско хъски. „Не можем да отглеждаме Гренландско куче, защото се бият по между си, и затова ги кръстосахме с хъскита, които са по-малко агресивни и не нападат човек“, разкрива Мартин. Това не е маловажно като се има предвид, колко туристи ежедневно посещават фермата му, и искат да си поиграят с кучетата. Стопанството му се намира в края на единствения път тук, отсечка с дължина около 10-тина километра. Цялата улична мрежа на острова е някъде около 40 километра, всичко друго е сняг, глетчери и безбрежна бяла самота. При това Шпицберген е с площ, наполовина на тази на Дания.

 

Тук живеят не повече от 3 000 души, повечето от които в административния център Лонгийър, наречен на името на един американец, основал тук арктическа компания за добив на въглища. В миналото въглищата са били основен източник на приходи за Шпицберген, но сега минното дело е изместено от туризма. Все по-нарастващо е обаче и значението на науката и изследванията, а в най-северния университет на света повече от 700 младежи изучават арктически науки.

 

Все повече младежи се интересуват от научни изследвания на АрктикаИнтересът към научните изследвания се увеличава, така както се увеличава и броят на туристите. Само през 2016 година Шпицберген е посетен от 114 хил. туристи, което е с 8% повече в сравнение с година по-рано. Особено предпочитани освен обиколките с кучешки впрягове са и екстремните спускания със скутери. Избралите да отдъхват тук обаче могат да се включат и в научни експедиции или обиколки с кораб. И това не е никак случайно, защото само тогава могат да се натъкнат на краля на Арктика- белите мечки, мечта за мнозина туристи дошли до Шпицберген. Броят им на островната група надминава 3 000животни.

 

Фермата за хъскита също е един добър пример за прелома, настъпил на Шпицберген,, защото все повече хора работят за развитието на туризма тук. В нея са заети седем гида, сред които и германският биолог Грегор Пахман. „Винаги съм искал да съм на място, където е студено, защото обичам студа и снега“, казва биологът.

 

Да видят белите мечки, е мечтата на туристите в ШпицбергенЕдин от най-красивите маршрути, който може да се измине с кучешки впрягове, е до глетчера Скот Търнър, до който може да се стигне за около 3 часа. А малка дупка в средата на глетчера може да ви заведе във вътрешността му на около 30 метра под леда, където се открива истински лабиринт от ледени тунели. Това е преживяване, което изкушава все повече хора.

Шпицберген или вратата към Северния полюс предлага възможност да се насладите на ландшафт, подобен на истинска зимна приказка…

 

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.