Форумът

Switch to desktop

Цивилизация

Доста често замърсяването на въздуха е чисто природен феномен

Доста често замърсяването на въздуха е чисто природен феноменВече почти цяла седмица София отчита много голямо замърсяване на въздуха с фин прах. Същото се случва почти навсякъде в страната. Дори по високото било на Централен Балкан нямаше видимост в далечината, а пряко слънчево греене едва се усещаше въпреки липсата на облаци. Просто прахът е повсеместен. И мисля, че всеки вече е наясно със сахарския му произход.

 

Прилагам данните за средноденощната концентрация на ФПЧ10 от станциите на ИОАС за София. Забележете, че почти всички отчитат над 50 мкг/м3, тоест почти всеки ден през последната седмица ще влезе в статистиката като "ден с наднормено замърсяване" и ще бъде повод за "трагични" новини, жалби, дела и наказателни процедури срещу България...

 

Копитото на Витоша, която е фонова станция и би трябвало да бъде с най-чист въздух в нормална ситуация с антропогенно замърсяване, отчита около 100 мкг/м3 и е най-мръсното място тук вече цяла седмица. Нали разбирате, че подобна ситуация всъщност създава почва за погрешни интерпретации и погрешни управленски решения? Подобни дни трябва да бъдат изрично изваждани от статистиката, ако нейната цел е да отчита антропогенното замърсяване.

 

Да, имаме проблем с качеството на въздуха, особено през зимата. Не, няма как да го решим на 100%. Доста често, особено през лятото, замърсяването на въздуха е чисто природен феномен, срещу който сме безсилни.

 

Днес или утре би трябвало вече да се махне тази мизерия...

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT