95 млн. долара – цената на модернизацията на най-голямата златна мина в Европа

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Николай Христов, Тотю Младенов, Филип Бьолн, Джонатан Гудман и Джеймс Уорлик„Челопеч Майнинг” ЕАД показа новото „лице“ на обогатителната фабрика.

Проектът е част от мащабната програма за разширение и модернизация на мощностите в предприятието в рамките на инвестиционната стратегия на канадската компания „Дънди Прешъс Металс Инк.“ На 9 юни 2011 г. в минно-добивното предприятие „Челопеч Майнинг” ЕАД официално бе прерязана лентата на изцяло реновираната обогатителна фабрика. Въвеждането в експлоатация инфраструктурни и технологични новости в рудника са поредната стъпка към реализацията на амбициозната програма на канадците да увеличат двойно годишната производителност на българската златна мина в Челопеч – от 900 хил. до 2 млн. тона концентрат.

Проектът е на обща стойност 150 милиона щатски долара. До момента в изпълнението му са вложени 95 милиона щатски долара, 23 милиона от които в модернизацията на фабриката, която преработва рудата до медно-златен концентрат и 11 милиона в изграждането на инсталация за пастово запълнение.

В резултат на разширението и модернизацията на обогатителната фабрика, процесите на преработка на рудата са автоматизирани. Въведени в експлоатация са нови, високо-технологични мощности – нова полуавтогенна мелница и флотационни машини с голям капацитет. В рамките на проекта е извършена и модернизация на хвостохранилището на Челопеч Майнинг съгласно най-съвременните стандарти за безопасност. Изградена е нова инсталация за пастообразно запълнение, която позволява обратно запълнение на иззетите пространства в рудника с част от отпадъка от флотация.

 

В процес на изграждане е 4 км наклонена галерия от повърхността до ниската част на подземния рудник. Предстои инсталиране на подземен трошачен комплекс и конвейер за транспортиране на натрошена руда до повърхността, както и модернизация на вентилационната система.

 

Оптимизирането на процесите във фабриката и рудника гарантира значително предимство по отношение опазването на околната среда – елиминира се основен източник на прахови емисии и шум в работната и околната среда и се намалява използването на свежи води за промишлени нужди.

На 9 юни ръководният екип на канадските инвеститори – Джонатан Гудман, президент и изп.-директор на „Дънди Прешъс Метълс“, вицепрезидентът на компанията Ричард Хаус, нейният директор „Корпоративни външни отношения“ Алекс Нестор и изпълнителният директор на „Челопеч Майнинг“ ЕАД инж. Николай Христов – посрещнаха на челопешка територия елитни гости.Новото модернизирано „лице“ на златната мина събра на едно място Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България, пълномощният посланик на Канада в България Филип Бьолн, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, народни представители, кметове от региона на Средногорието, общински съветници, бизнес партньори, финансови асове, водещи икономически анализатори. Джонатан Гудман бе категоричен – „Дънди Прешъс Метълс“ реинвестира всичките си печалби в България. На този факт наблегна и посланик Джеймс Уорлик, подчертавайки, че „в лицето на „Дънди Прешъс Метълс“ България има един истински дългосрочен инвеститор“. Социалният министър Тотю Младенов пък благодари на компанията, че в тежката икономическа криза в последните две години, не е уволнила нито един свой работник и служител.

 

 

За „Челопеч Майнинг” ЕАД:

 

Челопеч Майнинг е дъщерно дружество на канадската компания „Дънди Прешъс Металс Инк“., която стопанисва минно-добивното предприятие в Челопеч от 2004 г. До момента в рудника и обогатителната фабрика са извършени редица подобрения с цел увеличаване на ефективността на производството, подобряване на работната среда и безопасността. Вложените инвестиции в предприятието до момента възлизат на над 280 милиона щатски долара, значителна част от които в проекти за опазване на околната среда.

 

Дружеството е основен работодател в района на Челопеч и прилага последователна програма за финансиране на местните общини. През последните пет години фирмата „Челопеч Майнинг“ ЕАД е предоставила 4,5 милиона щатски долара за финансиране на основни инфраструктурни проекти за общините Челопеч и Чавдар и кметствата Карлиево и Църквище, община Златица, както и за социално значими, спортни и културни дейности. „Челопеч Майнинг” ЕАД финансира своя Частна профилирана гимназия за чуждоезиково обучение в село Челопеч.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.