Форумът

Икономика

Политико-икономически трилър с ЕКО-елементи: "Инвеститор в BG - животно от изчезващ вид"

Политико-икономически трилър с ЕКО-елементи: ''Инвеститор в BG - животно от изчезващ вид''Интригата: "Живи национално отговорни политици. Мъртви национално отговорни капиталисти - шепнат от отвъдното"

Епизод 1:

"Осем лева кило фасул - скандал!"

Култовият вопъл е на даскала Вельо Тънковратов. Изпуснал го спонтанно докато хем изпитвал някакъв дребен BG-тинеийджьр, заекващ в час по история за древна Месопотамия, хем  пресмятал на ум колко ще  му струва да напълни поръчаната за деня  "малка социална кошница" на жена си. Тъковратов е "лиричен" герой на Чудомир. От сборника "Нашенци",  написан в BG през далечната 1936 година.

А в края на горещото лето 2012-то "сите нашенци заедно" - от сорта на тоя Тънковратов, бяха надлежно предупредени, че ги чака и гореща зима - високоградусни сметки за ток, парно, за "насъщния" и прочие "екстри" на цивилизацията. Заради Международното положение: Световна икономическа криза и все по-изтъняващи инвестиции в "акваторията" на скромното ни Отечество. Прието - според националната и Евростат статистика, по бедност в семейството на ЕС. Напук на спорната социална класика - че бедността не е порок, но ражда пороци. По-важното е дали и въпреки тях, "тънковратовците" от BG имат някакъв шанс да догонят по-богатите си събратя от Западна Европа. Без да ги задминават - според още една аксиома от въпросната класика. Предупреждението е основателно - излагането на голи задни части се брои за порнография, а ако са и детски - за педофилия. Конкретно на въпроса обаче:

 

Защо досега не уцелихме поне тройка от глобалното икономическо тото

 

И ще ни се получи ли от тук нататък нещо в тая печеливша дестинация? Да теглим накратко чертата - на плюсовете и минусите от вчера, днес и за утре: В средата на 60-те години на 20-ти век производството на BG-Алпин и BG-Рено не се състоя. Заподозряна за провала се сочи съветската полит.конкуренция на "Лада" и "Москвич" със западните марки. В началото на 90-те на 20-ти век (обявени за вече пазарни, не соц.тоталитарни) "Роувър" също не проби в BG. През февруари 2012-та премиерът на BG Б. Борисов откри край Ловеч завода на небеизвестния Гриша Ганчев за китайски автомобили "Грейт Уоил". През юли същата година бизнесменът Ганчев (спряган 22 години за един от списъка на получилите червени парични куфарчета), бе уличен за участие в захарни афери, ощетяващи солидно фиска на BG. Дали целта на начинанието е да се разконспиритат "сладките" престъпления, или "куфарните" митове, героите в които не се отчитат в правилната каса за деня - е пълна загадка. Също толкова, колкото и тази: "Слага ли кабинетът "Борисов" юзда на назначените БСП/БКП-бизнесмени?"

Какъвто и да е замисълът за "обяздването" в родеото - парите от зрелището винаги си струват усилието. А кога ще видим правилният герой, пуснал китайските машини с BG-марка по родните аутоабани и тези на ЕС - предстои евентуално да разберем. Както и за съдбата на последния хит от края на септември 2012-та:

 

Топ-финансово/фондови американци ще спасяват на BG-брега на Дунава руския АЕЦ

 

Значително по-рано, през 1997 година - една германска, далеч не така значима фирма, с чисто семейна бизнес история - "Либхер", отправи оферта за партньорство на закъсалия софийски хладилен завод "Мраз" (бивш "Антон Иванов"). С идеята хем да печели, хем освен него да извади над водата и доста други, свързани с производствата му предприятия от страната. РМД-приватизаторът на "Мраз" обаче - журналист международник от соц. периода на БНТ - Васил Василев, нещо не хареса германците. Заради нечие политко-финансово продуцентско нашепване в слушалката, или творческа интуиция - Господ знае. Немците  пък си направиха чисто нов хладилен завод "на зелено" край Пловдив. А хладилниците и продуктите с марката "Мраз" - изчезнаха от пазара. От столичния завод край Сточна гара остана функционираща само административната му сграда, реновирана от споменатия г-н Василев в "Бизнес-Център". Съблазняващ наемателите с панорамна гледка отблизо към три атракции - ЖП-трасето на БДЖ в столицата в посока изток-запад  и обратно, софийския Екарисаж и към крематориума на Централните софийски гробища.

Около десетина години след тая "случка" от 97-ма, почти "ан блок" и ат хок", от BG се изнесоха "Шел газ", американската гордост на Севлиево  - "Идеал Стандарт" и белгийската на Добрич - "Юниливър", притежаваща марката "Калиакра" на нашенските олио и маргарин. А през лятото на тази 2012 г. родните медии пуснаха в тихия "канален" поток информацията, че цигареният мултинационален гигант - "Бритиш Америко Табако" продаде минималното си акционерно участие в "София -БТ" (производителка на "Средец" и други тиражни папироси) - фабриката №2, след благоевградската, в букета на привитизирания от руска банка "Булгартабак". Поддържащата, чисто BG-банкова, роля в сделката скромно бе спестена в

 

местните инвестиционни номинации за "Оскар"

 

Междувременно войната на държавните власти с цигарената контрабанда, скочила едновременно - че и по-нависоко, със скока на цигарения акциз - продължава героично да се води по фронтовете с променлив успех. А той би могъл да стане и трайно положителен - ако тия, ужасяващи като статистика, над 44% българи пушачи, си кажат по колко си купуват "дрогата" от 1 април 2009 г. насам. Само за "протокола" - в момента най-евтините - кутия/пакет- никотинови изделия са на официална цена 4.30 лева. Най-евтините и с доста по-прилични качества от тия за 4.30, но нелегални - вървят по 3 лева. А как расте цената до тия 3 лв. от 2009 г. до сега - BG-пушачите добре знаят. Също и "капиите", от където се снабдяват. Но не и кой е техният "капо ди тути капи". Въпреки че отдавна са наясно с печалбите, които - заради порока си, наливат от собствените си джобове почти четири години "някому". Пълна мъгла е защо този "фантом" е неоткриваем. И защо властта не е поръчала на някоя от купищата социологически агенции в BG (шеф, на една от които беше, а днес е шеф на кабинета на действащия премиер на BG) да помогне за разсейването й? Да поразпита научно примерно пушачите, включително и близки на подобни индивиди - как точно им се "връзва" според тях личната сметка за отровата през изтеклите три и кусур години? Увеличен ли е реално харчлъкът им след ценовия цигарен "шок"? От който се очакваше да намали тревожния, почти 45-процентов състав на пушачите от 6.3 милиона българи на възраст от 15 до 85 години и нагоре - според данните от последното актуално национално преброяване на населението. Подобно проучване би подпомогнало и финансовия министър Дянков в една забавна аритметика: 1 от 45%, от 6.3 млн., по 3 /вместо 4.30 /, по 365, по 3.6 = на х. С уговорката, че г-н Дянков може да стигне до "хикса" лавиращо - един български пушач може да консумира кугия на ден /3 лв./, може да е половин, да е две и даже - не дай си Боже - повече. Това обаче са подробности от "пейзажа". Въпреки че от такива биха могли да се вадят добри "мангизи" и за BG-бюджета. Все пак. Ташак, бе Ганьо. А иначе на серизно: Горе-долу така изглежда към днешна дата фонът, на който вече

 

22 години серия BG-профайлъри, управляващи страната, съчиняват "профила" й

 

На икономически процъфтяващ/забогатяващ геополитически субект на Балканите. Оценката за това творчество българите регулярно дават на регулярно провеждани избори и си остават все така най-бедни в ЕС. Сега, в единствената им балканска евро-партньорка - Гърция, парично в пъти по-просперираща от BG - всичко ври и кипи. Серия стачки, протести, кървави сблъсъци с полиция. Заради ударената от ЕС, макар и твърде закъсняла, финансова "Тесла сладък живот" на южните ни съседи. Забележителното е, че точно в такъв пореден бунтовен момент от "новогръцката драма", техен зелен партиен евро-политик/депутат в Брюксел - Никос Хрисогелос, предпочете изява в друга дестинация. Избра София, за да удари рамо - заедно с придружаващите го млади свои сънародници от Халкидики, на съмишлениците си в BG от "Партия на зелените" (да не се бърка с аналогичното "зелено" в конкурентната им формация на Ал. Каракачанов, традиционно свързван по ДНК-причини с БСП). Така гръцкият евро-депутат стана чуждестранното, но евро-лице/лого на една важна дискусия, дефинирана по следния начин от поканилите го:

 

"Минният сектор в България - генератор на корупция и заплаха за общественото здраве"

 

Събитието се състоя на 21 септември, включително и под формата над четири часова "Международна конференция", в пресклуба на БТА - без наличието на журналистически въпроси в нея. Коректността изисква уточнението, че още в началото организаторите й лежерно тушираха главното и атрактивно послание в надслова - че минната индустрия "произвежда" корупция и престъпност. Признавайки, че тоя сектор формира над 10% от БВП на поразената от глобалната криза BG, зелените наблегнаха на вредно му влияние върху биологичното здраве на нейното население. Финансовото му - директно свързано с биологичното - смущаващо ескалиращ процент на безработни от глава на BG-популацията, инфлация, изяждаща парите на семейните бюджети и прочие икономически досади - явно по-трудно се вписват в дневния ред на родните "грийн-пийси". За сметка на това, упълномощени или не, партийните природозащитници, успешно влизат ролята на топ-представители на т.нар., но на практика имагинерно, "Гражданско общество" в BG.

 

В посока " Майната му"

 

остава дребната подробност, че тъкмо те, от същото име, се вредиха да преговарят с премиера Борисов по повод инфарктното блокиране на култовия за София "Орлов мост" в средата на юни тази година. Преминало под надслова: "Долу Цеко от Алеко". Подчертано дистанцирайки се обаче от реалните граждани, записали се във Фейсбук и инициирали, и осигурили с личното си участие, силно обезпокояващия - като численост, властта всеобщ протест срещу шефа на "Първа инвестиционна банка". В частност. Като цяло - срещу цялото правителство. Изявило се като "толераст" на корпоративни интереси в казуса "Витоша" и въобще за сакралната "Горо, ле горо зелена". По простому - зелените рекоха на Борисов: "Не сме ги накарали ния тия да правят "орловите" ексцесии във фейса, ама ния сме тия, дето ще преговаряме с Вас вместо ония."

Перфектно. Сега, за споменатата атака срещу минната индустрия - пак е ред на "ония", дето някаква режисура ги е харесала да са "матросовците" в масовката. Щото се разчита да са тъпи. Слага им се подходяща камуфлажна стръв - борба с BG-олигарси от бранша. Споменава се името на шефа на панагюрския "Асарел-Медет" и председател на самата браншова камара Лъчезар Цоцорков. Но се подчертава дебело неговата диалогичност със зелени, граждански и други обществено-богоугодни по партийна линия модни "НПО"-ота. Любопитното е, че по-напред от г-н Цоцорков в списъка на "лошите", е поставен явно не така "диалогичният" мажоритарен акционер в проспериращия "Геотехмин" - Цоло Вутов. Обявен през 2010 г., от все още нефалиралия в. "Пари", за най-богатия българин. Без да се правят каквито и да било намеци от страна на "зелените", че са "повервали" на зловредните слухове, че г-н Вутов всъщност е "сламената наследствена вдовица" на бившия призьор в класацията - Васил Божков.

Показателно е, че от цялата тая - а приори - подходяща за рекет група, липсва фамозният бивш собственик на "Кремиковци" - Валентин Захариев. Издънил и миньорския "Горубсо - Мадан", и Оловно-цинковия комбинат- Кърджали. Отсъства и героят-спасител на тия предприятия - някогашният втори човек след убития "мултак" Илия Павлов и сегашен шеф на "Минстрой" - Николай Вълканов.

Случайно или не всички тези дружества и представляващите ги "босове" са пуснати в сериозната корупционна тема някак

 

"по перваза" на природозащитната офанзива

 

Оказва се, че главната мишена днес в миньорския бизнес са "чуждите" елементи в него - нещо като "Английски съсед" на село в BG. "Елементи", нямащи нищо общо с вчерашното и по-завчерашното приватизационно минало на BG. Подходящи за прицела - немците от "Аурубис", придобили през 2008 г. медодобивния комбинат "Медет" в Пирдоп, и най-вече канадците от "Дънди Прешъс Металс". Рискували през 2003 г. пари в затворената мина "Челопеч" (разполагаща с най-голямото рудно находище на злато в Европа, но съдържащо и най-много отровен арсен) с идеята вложенията да им реализират печалби. "Голем" гаф - да кажеш, че искаш и да печелиш. От една мина, на която в началото на 90-те години на миналия век бе ударен "ключа". Защото тя, заедно с останалите рудодобивни и преработващи соц.заводи по трасето - Пирдоп-Златица- Панагьорище, петилетки наред от плановата соц.икономика, тровиха не само региона - цялата територия на страната в посока "Южни комшии". Сега, един от тях - бидейки и "зелен" депутат на  Гърция в ЕС, уважаваният г-н Хрисогелос - би било полезно за благородната му кауза, да каже и на българите, и на гърците: Какво е правил - като гражданин на демократична Гърция, за да я защити в ония далечни времена от екологичната отрова на тоталитарна България? Въпреки че явно в момента по-сериозен приоритет за него не е златното находище в среднопланинския "Челопеч", а близкото до границата с родината му - родопското в Крумовград, което пак ще дълбаят канадците.

Защо гръцки "грин пийс"- депутат в ЕС не иска канадци да добиват българското злато?  

 

 


 

Следва продължение