Абсолютно недопустимо е спирането на електричество в подземни мини

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Абсолютно недопустимо е спирането на електричество в подземни миниПисмо от името на Управителния съвет на БМГК относно: Тежката ситуация в подотрасъл „Въгледобив“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

През последните три-четири години наблюдаваме с огромно безпокойство развитието на сектор Енергетика, който е гръбнакът на нашата индустрия. Близо 40% от енергийното производство у нас е на база на българските въглища.

За съжаление, след като беше приватизирана голяма част от системата на енергетиката, бяха оставени непазарни зависимости и регулации, които категорично пречат на пазарните отношения в тази система. Това е една от основните причини за тежкото състояние на сектора в момента.

Очевидно, че нормалните инструменти за регулиране на отношенията в сектор Енергетика като браншови съвети за тристранно сътрудничество, междуфирмена кореспонденция и други подобни подходи не са ефективни. По тази причина се обръщаме към Вас, в т.ч. и чрез медиите, в качеството ни на управителен орган на единствената браншова организация, ангажирана с проблемите на минната дейност и в частност въгледобива, за да заявим категорично следното:

 

1. Абсолютно недопустимо е спирането на електричество в подземни мини, независимо от търговски и каквито и да е други взаимоотношения между отделните субекти, както това се случи преди две седмици в „Мина Черно море“. Подобен инцидент имаше преди три години в „Мина Балкан 2000″, когато беше спряно електричеството заради една просрочена сметка на дружеството към ЕРП. Това сериозно застраши живота на 27 миньори, които останаха под земята за няколко часа без вентилация, осигуряваща достъп до въздух, в среда, която е взривоопасна. Случая в „Мина Черно море“ е аналогичен.
2. Незабавно да се изплатят задълженията към въгледобивните дружества, които са около 200 млн. лева, някои от които са просрочени повече от година! В момента, както и по същото време миналата година, всички въгледобивни дружества, без изключение, се задъхват при изплащането на възнагражденията на миньорите, а в някои от тях, като „Мина Черно Море“, миньорите са без заплати втори месец. Причината е огромната взаимна задлъжнялост на ТЕЦ, НЕК, БЕХ и всички участници по веригата. Но не става въпрос само за трудови възнаграждения. В една нормална икономическа среда компаниите трябва да имат средства не само за заплати, а за разплащане с доставчици, средства за подготовка на предстоящия зимен период, средства за инвестиции и т.н. Ситуацията, в която се намират въгледобивните дружества е извън всяка икономическа логика и нещо като омагьосан кръг. От една страна, за да се осигурява електричество и отопление на населението, от тези дружества се изисква да спазват стриктно графиците си за доставка на въглища, но от друга страна, плащанията към тези дружества се просрочват с месеци, дори години. Поддържането на такъв вид производство е невъзможно при тези условия.

 

При тази ситуация, като браншова организация, предупреждаваме най-отговорно, че такъв тип взаимоотношения във веригата на енергетиката и по-конкретно ако ритмичното неизплащане на задълженията към въгледобивните дружества продължава, те неизбежно ще изпаднат във фалит и по естествен начин ще спрат доставките на енергийни суровини. Това означава срив в цялата икономика на страната, тъй като ще бъдат засегнати абсолютно всички сектори на икономиката и населението ще бъде поставено в режим на доставки на електрическа енергия. Тези загуби за страната ни не могат да бъдат оценени към момента.

 

Призоваваме всички отговорни институции да предприемат необходимите стъпки за:
1. Недопускане на прекъсване на доставките на електроенергия към всички подземни мини при никакви условия.
2. Незабавно изплащане на задълженията към въгледобивните дружества и последващо ритмично плащане на доставките на въглища в срок.
3. Незабавно Министерство на икономиката и енергетиката да подготви и предостави за обсъждане със заинтересованите страни на пътна карта за пазарно преструктуриране на енергийния отрасъл в България с оглед общата политика на Европейския съюз и очакваната интеграция на енергийните пазари до средата на 2015 г.

 

19 септември 2014 г.

Управителен съвет на БМГК

 

 

ДО
МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА
Г-Н ВАСИЛ ЩОНОВ
ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА НЕК
ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БЕХ
МЕДИИТЕ

 

КОПИЕ:
ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА
Г-Н АНТОН ПАВЛОВ
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА „ПОДКРЕПА“
ФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ МИНЬОРСКИ СИНДИКАТИ – КНСБ
СИНДИКАЛНА МИНЬОРСКА ФЕДЕРАЦИЯ „ПОДКРЕПА“
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ИНДУСТРИАЛЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ
БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
ВЪГЛЕДОБИВНИТЕ ДРУЖЕСТВА

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.