Компании на концесия Made in China

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Компании на концесия Made in ChinaАко преди време бяхме свикнали с това големите компании да прехвърлят бизнеса си в необятния Китай, за да се възползват от наличието на неограничено количество евтина работна ръка, то сега Поднебесната направо си „пазарува“ цели лицензии на концесия. Или с други думи взима на франчайз производството на всякакви модерни технологии.

Така че марки като Alkatel, нито легендарната Akai, не са това, което бяха. Често свързваме термина „франчайз“ с хранителната индустрия, където големите вериги за бързо хранене постигат бързо разпространение по света, отдавайки под наем името на марката си на компании, които да ги представляват в една или друга държава. Но и в други браншове вече има подобни примери. Електронното издание на Gaeta.ru прави своеобразна класация на пет технологични компании, чиято „стара слава“ вече се крепи единствено на имената им, разпознаваеми за голяма част от глобалните потребители.

 

Nokia

Продажбата на подразделението за производство на смартфони на Microsoft донесе на финландския гигант освен 7 млрд. долара, и възможността да се съсредоточи към по-печеливши дейности като производството на телекомуникационно оборудване. Идеята Nokia обаче все още е жива сред потребителите и наскоро Рамзи Хайдамус, шеф на Nokia Technologies, обяви, че компанията ще лицензира тази марка и ще позволи на други компании да произвеждат продукти под това наименование. Впрочем той заяви, че продуктите с марката Nokia няма да се различават много от досегашните, произвеждани от финландците. Първият продукт N1 беше представен преди няколко дни, а негов производител е китайската Foxconn.
Тъй като китайците се явяват партньор на Aple, не може да става и дума за съмнения относно качествата на N1.

 

Philips

Имате ли телевизор Philips? Ако да, тогава имате късмет. Защото телевизори с тази марка вече не се правят от холандски инженери. Легендарната компания изобретила, Cd, DVD, Blu-ray и електрическата самобръсначка, вече се е съсредоточила само към производството на осветителни тела, медицинско оборудване и битова техника. Всичко останало е откупено и телевизорите естествено вече се правят само от китайци – компанията TP Vision. Въпреки това, не всичко изглежда така просто. Тази компания се явява съвместна собственост на Philips и TPV Technologies, които си поделят производството 70 на 30 процента. Друг пример е производството на аудио техника. Лицензът с марката Philips до 2012 година се държи от американската компания Gibson. Смартфоните с марка Philips Xemion също нямат нищо общо с холандската компания. Те се правят от China Electronics Corp. Така че, ако някой иска да си купи нещо с марката Philips направено от холандците, няма особено голям избор.

 

Polaroyd

Ако си мислите че вашият фотоапарат Polaroyd има нещо общо с очилата Polaroyd -лъжете се. От 2011 година производството на очила с тази марка е собственост на италианската компания Safilo Group. Няма опасност от притеснения, защото същата компания прави очила и на Guchi, Hugo Boss и Critian Dior. А това са компании, които не биха дали лиценз за производството на продукти с техните марки на случайни лица. А Polaroyd е съвсем друга компания.

 

Alcatel

Преди 10 години телефоните, продукт на френската марка, бяха еталон за качество и заедно със Siemens и Nokia. Alcatel беше сред моторите на телекомуникационния бранш. Днес обаче телефоните Alcatel са продукт на китайската TCL Corp, която през 2005 година закупи от французите лиценза за производството им. Така че опитите, да намерите нещо френско в модерните смартфони Alcatel, ще ударят на камък, защото просто те са Made in China. Освен това компанията Alcatel вече не съществува. През 2006 година тя се сля с американската Lucent Technologies. И новият френски телекомуникационен гигант Alcatel Lucient, вече няма нищо общо със смартфоните Alcatel.

 

Akai

Спомняте ли си първите видеа и игри с тази марка? Те бяха хит в електронната ера у нас в началото на 90-те години. Беше престижно да притежаваш видео Akai, нищо, че често се купуваха по втория начин, или красяха витрините на недостъпния Кореком. Сега обаче и тази марка е само спомен, или поне така изглежда. Тя е собственост на Grande Corp, която позволява на всеки да произвежда уреди с нейното име, стига да си плати съответната сума. По едно време под марката Akai произвеждаше своите уреди един от световните гиганти на пазара – Samsung. Не трябва да се бърка обаче Akai и Akai Profesional, последната все още се отнася за професионално музикално оборудване и се държи от бивше поделение на някогашната покрита със слава японска компания американската music Brands.

 

Превод: Мартин Иванов

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.