Шотландски мошеник свил 600 млн. долара от клиенти, инвестирал ги в… изоставени кръчми

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Шотландски мошеник свил 600 млн. долара от клиенти, инвестирал ги в... изоставени кръчмиВъв времената на финансова криза хедж фондът Heather Capital успял да привлече от крупни инвеститори внушителната сума от 600 млн. долара. Това пише електронното издание на Gazeta.ru. И когато фондът обявил банкрут, ликвидаторите не намерили никакви средства, които да върнат на кредиторите. Луксозните имоти, за които от фонда ги уверявали, че ще отидат набраните средства, всъщност се оказали… изоставени шотландски кръчми. Основателят на фонда Грегъри Кинг естествено се изпарил.

Още в разгара на кризата в края на 2008-ма и началото на 2009 година, обезпокоени инвеститори започнаха да изтеглят парите си от хедж фондовете. Heather Capital не бил изключение. Само че той много бързо прекратил връщането на средствата, а през 2010 година обявил фалит. Фондът декларирал, че 76 млн. долара от капитала му са отишли за погасяване на кредити, а 92 млн. долара за валутни операции. И на пръв поглед сякаш Heather Capital станал една от поредните жертви на финансовата криза… ако обаче не било едно „но“. Обичайно при обявяване на фалит инвеститорите могат да си върнат част от капиталовложенията в хедж фондовете. Ликвидаторите от Ernst & Young обаче установили, че балансът на въпросния фонд бил на нула. Така болшинството от кредиторите не успели да си върнат парите, защото те отишли за реализирането на редица съмнителни проекти като такива, свързани с изоставени шотландски кръчми. „Повечето кредитори въобще и не се усъмнили, че цялата работа е чисто и просто едно мошеничество“, заключили експерти. Дело срещу фонда така и не е заведено, а неговият основател Грегъри Кинг изчезнал безследно.

 

Примамвал инвеститорите с… мекия си шотландски акцент

 

Това, че кръвта вода не става, е видно и от справката за Грегъри Кинг. Израсъл в семейство на букмейкъри и кредитори. Баща му Хю Грег е шеф на група от букмейкърски компании, а братовчед му Стивън Кинг е един от най големите собственици на барове и заведения в Шотландия. След като завършил право, а след това и бизнес училище в Чикаго, Грегъри се върнал в Глазгоу. В шотландската столица отворил автосалон, но през 2002 година попаднал в криминалните хроники, след като партньорът му е убит при неизяснени и до момента обстоятелства. През 2004 година решил да направи свой собствен хедж фонд. В търсене на клиенти обиколил цяла Европа и Северна Америка. На срещите с различни финансисти винаги се появявал в безупречно облекло, а презентациите му били блестящи. Грегъри разказвал изключително убедително с мекия си шотландски акцент на потенциалните инвеститори за бъдещите си проекти. Един от тях го описал като „дружелюбен и очарователен“ човек, „стъпил здраво на земята“.

 

По думите на друг опарил се инвеститор, Кинг много добре умеел да накара хората да повярват, че неговият фонд Heather Capital е абсолютно надежден. „Знаеше как да говори правилните неща. Всичко изглеждаше така, сякаш той е намерил своята ниша“, разказва клиентът. В действителност на срещите си с различни финансисти Кинг много често се облягал на опита на своето семейство, „Няма проекти които са финансирали роднините ми, и в които не бихте искали да инвестирате и вие. Ние избираме само такива проекти с ниска степен на риска“, говорел той. Според него в историята на фонда му имало само един проект, който бил под дефолт. И цялата статистика на Heather Capital изглеждала като една мечта за инвеститорите. По документи от януари 2005 до август 2008 година ежемесечната доходност на фонда съставлявала 1%, което прави доходност от 13% годишно.

 

Да хванем негодника

 

Въпреки това инвеститорите трябвало да обърнат внимание, че не всичко в Heather Capital е толкова гладко, както се представя. Така при проверката за дейността му в периода 2006-2007 година от одиторската компания KPNG установили, че над 150 млн. долара са отишли за кредити на компании от Гибралтар. В заключение от одитното дружество заявили, че така и не са успели да установят за какви цели са били похарчени тези пари. Освен това някои от инвеститорите започнали да се притесняват, че от Heather Capital не разкривали данни за получателите на кредитите, позовавайки се на закона за конфиденциалност на данните. Един от вложителите определил подобен отказ като „банален“ и „неубедителен“.

По-късно на ликвидаторите станало ясно, че по-голяма част от кредитите преминавали през контролираната от Кинг офшорна компания Mathon. Тя раздавала заеми за проекти, които фактически се оказали разрушени църкви и изоставени кръчми.

 

„Има признаци за измама, но истинската й същност, както и това, кои лица са замесени в схемата тепърва предстои да бъдат изяснени“, се казвало в официално изявление на съда. „Бях най-разочарован от всички, че този човек се е измъкнал сух от водата“. Казва Пол Ларая, който последвал съветите на приятел и инвестирал в Heather Capital няколко стотици хиляди долара. „Надявам се да хванат подлеца.“

 

Превод: Мартин Иванов

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.