Цялата елитна политическа и медицинска общност знаеше, но си мълчеше

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ген. Стоян Тонев и Мирослава Кадурина10-годишната сага с генерал Стоян Тонев – най-накрая някой каза, че царят е гол

През януари 2004 г. екип от служители на закритата по-късно дирекция „Финансово – контролна дейност” към Министерство на отбраната открива планова проверка на дейността на ВМА. По време на проверката тече бурна строително-монтажна дейност, от фирми изпълнители, избрани в повечето случаи в нарушение на Закона за обществени поръчки.

Купуват се максимално скъпи строителни материали и медицинско обзавеждане, в резултат на което е надхвърлен предварително одобреният от МО бюджет на ВМА с почти 70 млн. лева. Отпуснатите 600 0000 лв. за Пилотна клиника на НАТО са прехвърлени за строително монтажни работи (СМР) и обзавеждане на кожната клиника на 12-ти етаж на военната болница, на която до скоро шеф е бил същият генерал д-р Стоян Тонев. Новият шеф на клиниката е доста близката (до сърце, джоб или друг орган) на генерал Тонев – д-р Мирослава Кадурина, която е регистрирала частното медицинско дружество „Дерма Прим„ за кожно естетични и разкрасителни процедури“. Обзавеждането на медицински центрове с такава дейност е доста скъпо, което е основната причина да се подпише въпросният договор между „Дерма Прим” и ВМА за оказване на доболнични медицински услуги. Следва да се отбележи, че бюджетните средства, наливани във ВМА от МО са във връзка с медицински услуги, които болницата следва да предоставя на военнослужещи и цивилни служители в системата на МО. Интересно е да се провери във връзка с този договор за медицински услуги, на колко военнослужещи са сложени тук-таме силиконови импланти, на колко е направен лазерен лифтинг, ботокс или филъри срещу бръчки. Много нагло договорът с частното дружество „Дерма Прим”е подписан веднага след приключване на ревизията от 2004 г. от служителите на дирекция „Финансово контролна дейност” и изготвянето на доклад до министъра на отбраната с конкретно посочени финансови нарушения на ръководството на ВМА в размер на над 13 000 000 лева. А през 2004 г., освен груби нарушения при провеждането на обществени поръчки за СМР, проверяващите са установили нарушения при закупуването на скъпа медицинска техника за десетки милиони лева, не чрез процедури по ЗОП, а по Закона за стокова борса и тържищата. Интересен факт е, че избраният брокер за тези покупки на медицинска апаратура за милиони лева, е една и съща фирма, която предпочита доставките от фирма за медицинска техника в Русия. И се започва голямото мълчание. Няма реакция от тогавашния шеф на бюджетната дирекция на МО полковник Гошо Генчев за преразхода с бюджетни средства, няма реакция от тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров, няма реакция от Военна прокуратура, където е изпратен одитният доклад по надлежния ред. Наследилият Свинаров на поста – д-р Близнаков иска обяснение от директора на ВМА ген. Тонев за констатираните финансови нарушения, но последният, с присъщото си умение да си „изчиства името” заявява нагло, че има техническа грешка с три нули и това не са 16 млн. лв., а 16 хил. лв. Едва ли министър Близнаков му е повярвал, но генерал Тонев следва да е бил „много убедителен”, за да остане на поста си като шеф на ВМА.

Пред следващия министър – Николай Цонев, не е стоял въпросът с кражбите на бюджетни средства във ВМА, защото човекът беше за кратко министър и имаше други задачи за вършене, станали обект по-късно на правораздавателните органи, които обаче случайно, или не – го подгониха в съвсем друга, погрешна посока. Скандализирала обществеността с прокурорските реплики срещу него – На колене, Престъпник – с които го направиха герой, и нещо повече – шеф на малка, но може би удобна някому политическа партия.

 

Справка ФорумЪт:

  • ЕДРИТЕ ХАРЧОВЕ ЗА ДРЕБНАТА ВОЙСКА МИРИШАТ НА КОРУПЦИЯ ОТДАВНА
  • ВОЕННИЯТ АРХИВ ГОВОРИ – ИЗБРАНИ РЕВИЗОРСКИ СТРАНИЦИ
  • Бюджетът на отбраната – начин на (зло)Употреба
  • Заигравките с натовските програми за армейската модернизация
  • „Формулата“ на военния подарък за Формула 1
  • Далаверите с доставките на вещево имущество
  •  

    След 9 години, в началото на 2013-та, има някакво движение във Военна прокуратура по констатациите в одитния доклад на ВМА от 2004 г., приключило с инициирането на нова проверка на дейността на генерал Тонев и на Клиниката по дерматология за периода 2007-ма – 2014 година. Интересно – с доклада от проверката на Инспектората на МО, бил ли е запознат министърът на отбраната Ангел Найденов, и ако е бил запознат, следва да обясни защо кротко пенсионира генерал Тонев и разреши същият да получи 20 заплати за достойна служба в системата на МО?

     

                   И още – как много ценният специалист, който нееднократно се самопредлагаше за министър на здравеопазването, за да оправи системата, получи след пенсионирането пост на зам. кмет в Столична община и се втурна да гради политическа кариера? Многото пари водят до чувството за недосегаемост. Дано скандалният случай с генерал Тонев не отиде при случая с Христо Бисеров и не приключи като случаите със Стефан Софиянски, Венцислав Върбанов, Николай Цонев и други видни радетели за прогреса на българската държава.

     

     

     

    +ФорумЪт

    ВАШИЯТ КОМЕНТАР

    Моля, въведете коментар!
    Моля, въведете името си тук

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.