Финансов пожар у нас

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ОПАСНОСТ ОТ ШАЛТЕР ЗА ГРЪЦКИТЕ БАНКИ В БЪЛГАРИЯОПАСНОСТ ОТ ШАЛТЕР ЗА ГРЪЦКИТЕ БАНКИ В БЪЛГАРИЯ
• Тайни кредитни линия текат към четирите финансови институции у нас в опит да бъдат стабилизирани
• Според „Файненшъл таймс“ без тях шалтерът им ще бъде дръпнат
• ЕЦБ дава ликвидна подкрепа на БНБ, след като нейните 2.5 млрд. евро не са стигнали

Практическият фалит на големите гръцки банки започна да заразява дъщерните им дружества в Румъния и България (у нас става дума за ОББ, Пощенска, Пиреос, Алфа).
Това твърди гласът на Лондонското финансово Сити – авторитетното издание „Файненшъл таймс“.
Според „Файненшъл таймс“ „дръпването на шалтера“ на гръцките банки у нас, би нанесло съкрушителен и непоправим удар на финансовата система на съседната ни държава (активите на гръцките банки са за стотици и стотици милиарди).
Затова според изданието ЕЦБ е въвела специални „суап“ договорености или двустранни кредитни линии с Румъния и България.
В България те са за БНБ. Нейните ресурси във Валутния Борд са ограничени, за могат хем да гарантират лева, хем да покрият всички нужди на финансовата стабилност и ползва назаем средства от ЕЦБ, за да налива пари в четирите банкови институции. Две от тях – ОББ и Пощенска са структуроопределящи за парично-кредитната система у нас.
Досега такива операции на ЕЦБ са били обявявани публично, ала в нашия и румънския случай за първи път те се вършат тайно. Румънската централна банка е отказала коментар.
БНБ е заявила, че всякакви подходящи мерки са обект на политиките на нея и ЕЦБ. Самата ЕЦБ е отказала коментар на изданието, с което фактически е потвърдила сензацията за „шалтера“.
Според моите източници БНБ рязко увеличи делът на наличните си пари по депозитите си, което прави за сметка на вложенията си в ценни книги, които по-трудно се реализират. Нуждите от свежи пари подсказва увеличението им за последните месеци от 1,405 милиарда на 3,868 милиарда еврова равностойност. Но явно и тези 2,4 милиарда евро не са стигнали, за да се закрепят банките и покрие тегленето на средства от тях, та затова е потърсена подкрепа от ЕЦБ.
Тя всъщност е в онези скромни 900 млн., с които онзи ден беше увеличен лимитът за гръцките банки. От тях около една трета са за филиалите им у нас. Редица анализатори сочат, че отпусканата сума зависи от възможностите за обезпечения по заемите, които дава БНБ и вероятно затова размерът й е минимален.
Личната ми прогноза – ако гръцкият фалит не бъде избегнат, ЕЦБ ще изгуби интересът си и българският фалит ни е в кърпа вързан. В кърпа, понеже от четирите банки двете (Пощенска и ОББ) са структуроопределящи и с мащабите на банкрутиралата Корпоративна.

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.