РЕФЕРЕНДУМЪТ – МАЛКА СТЪПКА ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕМОГРАФСКИЯ ПРОБЛЕМ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Владислав Панев, кандидат за общински съветник в София от ЗеленитеКой е най-големият частен инвеститор в България? Това отдавна не са чуждестранните корпорации, които харесват повече държави с по-благоприятен бизнес климат като Румъния. Всъщност милиарди годишно се трансферират от българските емигранти в чужбина. Благодарение на тях българската икономика си показва носа над водата и отбелязва символичен ръст през последните години (0-2 процента).

 

Колко дълго ще продължава това? Вероятно не много. Мотивите на емигрантите да превеждат пари към България са много, но основно са свързани с това, че техни роднини (най-често родители) живеят тук. Ако можем да се доверим на демографските прогнози, пикът на трансферите вероятно е сега, като второто и третото поколение българи зад граница ще чувстват по-малко потребност да поддържат контакти с родината на бащите и майките си.

 

Населението в България е намаляло с 2 млн. души от 1989 г. до днес. Вече над 25% от хората са пенсионери, а раждаемостта спада непрекъснато. Образованието е катастрофа. Тенденцията е картината да се влошава и в бъдеще. След 30-40 години буквално няма да има кой да плаща за пенсиите ни, независимо в кой стълб на системата се осигуряваме. За изход от ситуацията се предлагат всевъзможни алтернативи – внос на имигранти от Сирия, Виетнам, българските общности в Сърбия, Македония, Молдова и Украйна. Само че си правим плановете без кръчмар.

 

Много малко от „таргетираните“ групи наистина имат намерения да живеят в България. Тях ги привлича повече перспективата да имат паспорт, който им позволява да работят, където си поискат в Европейския съюз.
Така че ако искаме да избегнем пълния си провал като нация, ние трябва да направим всичко възможно да запазим и разширяваме контактите с българите в чужбина. Те са естественият ни шанс за подобряване на демографската ситуация и за стабилен и устойчив икономически растеж. Това може да се случи само ако успеем да създадем добри условия за живот и развитие на бизнес в България.

 

Електронното гласуване не е панацеята емигрантите да бъдат включени във вземането на решения за управлението на страната. Убеден съм обаче, че е знак за желанието ни да ползваме тяхното мнение в бъдеще. В никакъв случай не трябва да спираме дотук. Изпращането на български документи за самоличност по пощата след онлайн заявка е задължително. Дистанционно училище, уроци по български език, българска музика и т.н. трябва да са напълно достъпни. Бих добавил, че трябва максимално да се подобрят връзките между българските летища и градовете, където има най-много емигранти. И поевтиняването на паричните трансфери.

 

Всичко това ще се отплати многократно. Потенциалът на тези хора е невероятен – самият факт, че са рискували да започнат съвсем нов живот, говори за техния предприемачески дух (без да поставяме всички под един знаменател, разбира се). Те са много по-отворени към света от повечето от нас, които живеем в България. Така че все можем да научим нещо полезно поради простата причина, че редица наши сънародници са постигнали успехи в различни сфери – от музиката до здравеопазването и бизнеса.

 

И е добре открито да се каже, че нямаме много други алтернативи за подобряване на демографията. Играта е на живот и смърт. Като природата не търпи празноти. Трябва да си признаем, че не се справяме особено добре. И че начинът за привличане на емигрантите не е като затворим границите или като им пускаме умилителни кръчмарски песни на Сашка Васева. Ако се разпилеем, защото не сме били способни да изградим нормална държава, надали ще е голяма загуба за света. Но ще е загуба за нас.

 

Снимка: Красимир Юскеселиев

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.