Форумът

Икономика

Миш-маш по берлински при Мария

Трудностите не отказали Мария от идеята и да създаде едно място, което да привлича с уют и вкусни ястия Дори да попаднете в Берлин като случаен турист, не пропускайте да посетите ресторанта на Мария, където може да си припомните вкуса на типичната българска кухня. „Дойдох в Берлин за пръв път през 1991 година, и градът ми се стори много красив и отворен. Една истинска метрополия", споделя Мария. Тя е родена през 1975 година в София, където преминава и детството й. През 2004 година се премества да живее в Берлин, където след 2 години отваря първия си ресторант и в продължение на седем години бизнесът й е печеливш.

След това договорът й за наем е прекратен и тя започва от нулата с „При Мария".

 

В ресторанта на Мария може да похапнете вкусно, и да си спомните за уюта у дома„Завършила съм маркетинг и мениджмънт, и когато дойдох в Берлин, нямах възможност за реализация в моя бранш. Аз съм доста гостоприемна, а човек се ражда с това. И тогава ми дойде тази идея", признава Мария. Така продължила една традиция, защото нейният баща също имал ресторант в София. И заедно с новите ястия, пренесла в Берлин и частица от българската кухня. Едно от ястията, които предлага е разбира се миш-машът. Това е едно от любимите ястия за мнозина българи, които го предпочитат особено през лятото и есента, и е сравнително лесно за приготвяне. Това е и времето, в което могат да се намерят навсякъде свежи зеленчуци като чушки, които са основната съставка за миш-маша. Самото име е описателно за това, какво включва ястието и за подготовката му. Всички съставки се запържват в голям тиган.

 

Единствено овчето сирене се прибавя накрая . „В България използваме чушките в почти всички ястия в различни варианти – сушени, печени,варени. А за целта на нашия миш-маш ползвам опечени и обелени чушки", разкрива Мария. И когато семките са отстранени от месото на чушките, тогава те според нея са с по-мек вкус. Ресторантът на Мария се намира във Фридрихсхайм в източната част на Берлин. През изминалите години кварталът силно се е променил. Появата на много барове и клубове направиха тази част от града една от любимите за берлинчани.

 

Мария пренесла част от традиционната българска кухня в Берлин „Фридрихсхайм е като една вълна, притегателно място за много семейства. Родителите водят тук децата си, има и много студенти и това прави квартала да изглежда много цветен", споделя Мария.

 

Смесицата се допълва и от много туристи, а нейният ресторант има една много проста рецепта - да създава удобство у посетителите, които да се чувстват като у дома си, и да усетят онзи уют, който го има в България. За това допринася и българското вино, което е неизменна част от менюто на „При Мария".

 

„Хората у нас много обичат да хапват и пийват едновременно. Трапезата е дълга и понякога продължава по три-четири часа, започвайки винаги с добре изстудена ракия и салата, и всичко върви много бавно", разказва Мария. А при Мария идват основно посетители, които ценят бавното хранене, носещо удоволствие и искат да усетят атмосфера, типична за нейната родина - едно мъничко парче от България в сърцето на Берлин...

 

Ето къде се намира ресторанта на Мария:

Мартин Иванов

по материали на „Дойче

Снимки: „Дойче Веле" / интернет