Форумът

Икономика

Строят Белене по политически съображения, не по пазарни

Илиян ВасилевБСП щяла да окаже помощ на ГЕРБ в развалянето на договорите с двете американски централи, които не са толкова американски, а като генезис има силно руско участие. Но не това е важно.


Очевидно търсят бреша между Добрев и правителството по енергийната тема.


Липсата на дългосрочна визия е евфимизъм за липсата на решение за строителството на Белене. Защото ползата от енергийните стратегии, при променящата се външна рамка, технологична и регулаторна /еврорегулациите/ среда е безсмислено занятие. Това което липсва в сектора не е дългосрочна визия, е кратко и средносрочен план действие за либерализация и диверсификация на енергийния пазар във всичките му сегменти, на прилагане на евродирективите /защото там ни съдят всеки дени/ и най-вече какво прави правителството като политика, регулация, като усилване на институционален капацитет? Какво прави с държавните енергийни дружества за да оцелеят, защото е ясно че първите жертви са до две години и - Марица Изток -2 и Булгаргаз и НЕК?


Но за БСП дългосрочно означава ядрено. И тъй като няма начин да докажат състоятелността на този проект дърпат към "политическо решение" тоест да строят Белене по политически съображения, не по пазарни. Като едно време.


Ето виждате с енергийната борса и спекулациите на електроенергийния пазар - колко щеше да помогне дългосрочната визия? Точно никак. А подобна ситуация съществува и на газовия пазар и тепърва ще се задълбочава. Но в условията на преход, при толкова много променливи в средата, да залагаш дългосрочни репери не е много умно.


Не че не трябва някаква визия за оценка на въздействие на новите еврорегулации и директиви върху енергетиката ни, но те в момента се изчистват в новата директива по ВЕИ, а тя още не е приета.


На този етап е по-важно да изчистим и отстоим нашия интерес при приемането на тези ключови директиви.

 

БСП критикува ГЕРБ за липса на дългосрочна енергийна визия

 

Илиян Василев