Ядем козунаци със суроватка и глутен

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Ядем козунаци със суроватка и глутенВ 11 от 16 марки козунаци липсва краве мляко

В навечерието на Великденските празници от Асоциация „Активни потребители” излязоха с поредното проучване, този път засягащо състава на козунаците, който заедно с яйцата са сред най-купуваните от потребителите по празниците. От него става ясно, че производителите продължават да ни считат за опитни мишки, предлагайки всичко друго, но не и козунаци с познатите в тях съставки.

Липсата на изкуствени оцветители е малко утешение, защото те са пълни със Е-та и заместители. Преди всеки празник хората се питат с какво ще бъдат изненадани от търговците на храни. Освен с високите цени опасенията са насочени към качеството на традиционните храни. Когато наближи Великден интересът винаги е насочен към боите за яйца, козунаците и агнешкото. В проучването са включени 16 марки козунаци. Закупени са от различни търговски вериги и „Женския пазар” в София, като основната информация е извлечена от етикетите. Анализите за съдържание на жълти багрила са направени в специализирана лаборатория.

 

Изследването на „Активни потребители” е установило, че при една от марките отсъства каквото и да е описание за съставките, нещо повече в изследвания продукт, който е с най-висока цена от 9,16 лева са открити глутен и суроватка, която по принцип е отпадъчна суровина, но в случая е използвана като заместител на млякото. Марката е закупена от големи вериги магазини, които са в сериозно нарушениие на националното и европейско законодателство. В 50% от марките е открито съдържание на глутен, а в 7 от 16-те случая- суроватка. Производителите са спестили и от суровините влизащи в традиционната рецепта по-долу. В 11 от 16 марки липсва краве мляко. Шампион по пестеливост е козунакът с претенциозното наименование „Гранд Козунак“. При тази марка производителят е спестил и мляко и яйца или друг техен заместител. За съжаление не е пропуснал множество други добавки и химикали. Средно по две нетрадиционни съставки като яйчен меланж, сух глутен и палмова мазнина присъстват във всяка една от марките. Причината е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими. Освен това средно във всяка марка козунак се съдържат 6 добавени Е-номера, предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други.

 

От Асоциация :Активни потребители” препоръчват ако хората искат да хапнат истински козунак, по-добре да си изтеглят рецепта от интернет, да си закупят продуктите, и да си го направят у дома.

 

Традиционна рецепта за козунак

 

В различните региони на България се използват множество рецепти за козунаци. Въпреки това основните съставки са еднакви. В козунаците се влагат брашно, яйца, краве мляко, слънчогледово олио (или маргарин/свинска мас) и мая. Тези компоненти са задължителни за традиционния домашен продукт. В зависимост от предпочитанията в козунака присъстват много други суровини, например локум, стафиди или други плодове, ядки и т.н.

Повече за проучването: Тук

 

По материали от страницата на „Активни потребители”

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.