Форумът

Медии

Политическа чистка в МО

Спирдон Спирдонов, военен пенсионер – полковник, известен в журналистическите среди като Спири, а в агентурните кръгове като „Северняк”Наши източници съобщиха, че от началото на месеца е съкратено цялото журналистическо ръководство на дирекция Информационен център на Министерство на отбраната. Съкратени са директорът Асен Сираков, главният и заместник главният редактор на в. „Българска армия” Тодор Токин и Иван Ибришимов, както и шефът на Военния телевизионен канал, преподавателят във Факултета по журналистика на СУ Божидар Велчев.

За камуфлаж съкращенията са били извършени на два етапа – чрез преминаване на дирекцията от Изпълнителната агенция Военни клубове и военно почивно дело директно към министерството и последващо съкращаване на основата на преструктурирането. На журналистите от досегашното ръководство са били предложени унизителни условия, ако искат да останат. Предложения, на които можеш единствено да откажеш.

Новият директор е Татяна Пандурска, режисьор, работила на времето в БНТ в сферата на развлекателните програми, а впоследствие в сферата на частния бизнес. Очаква се в скоро време местата на съкратените да бъдат заети и от други верни на управляващите хора.

За шеф на вестника се спряга името на един бивш, макар и за кратко, главен редактор – Спирдон Спирдонов, военен пенсионер – полковник, известен в журналистическите среди като Спири, а в агентурните кръгове като „Северняк”. Принадлежността му към службите отдавна беше оповестена официално. Може би това обяснява идеята на "Северняк" от главата на в-к "Българска армия" да изчезне името НАТО.

Дали това кореспондира политически с позицията на управляващите с тази на Атака, или на нови политсдружения като тези между Бареков и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов? Във всеки случай чистката във военните медии е в пълно противоречие със заявените наскоро от министър Ангел Найденов намерения да не допуска политически уволнения в Министерството на отбраната, както и да не назначава пенсионери.

 

 

 

+ФорумЪт