Форумът

Медии

Из дебрите на подкастовете

Из дебрите на подкастовете Интернет е безбрежно място, направо океан, бъкъщ от информация, в който обаче, ако се окажете по-упорити, може да откриете малки островчета на познанието. И те да ви доставят удоволствие и духовна храна, за чието „смилане" и осмисляне ще са ви необходими дни наред. Благодарение на някои медийни формати - като подкастовете обаче, човек може да слуша или възприема визуално тази информация колкото пъти си поиска и където си поиска.

Справка в основната интернет енциклопедия показва, че този, можем да кажем независим формат, се ражда преди повече от десетилетие - през 2006 година, и поне у нас си остава непопулярен. Не така се оказва в другите страни, повечето медии в страни като Германия, Англия и Русия си имат свои доста популярни подкастове, следени от милиони почитатели.

 

Тук ще дам само няколко примера за такива „островчета на познанието", един от които е Радио „Маяк", на чийто сайт може да откриете най-различни подкастове на теми като възпитанието на децата, автомобилите, история на брендовете, наука и изкуство. Един от най-интересните, на които попаднах е с автор Евгений Стаховски, се нарича „Мозг".

 

Невролингвистичното програмиране – защо това течение се счита за паранаучно, и може ли по движението на очите да се отгатне каква информация обработва човешкият мозък?

 


История на китайските манастири – Манастирските обители в Древен Китай, са били не само средища на религията и бойните изкуства, но и ковачници на кадри за администрацията и място за уединение и търсене на познанието.

 


Теория на инволюцията – под инволюця се разбира регрес.Как е възникнал животът на Земята - чрез еволюция или инволюция? Има ли форми на живи организми, които не се вписват в процеса на еволюция?

 


От ред подкастовете, посветени на различни стартъпи, които са на мода в онлайн пространството, пренебрегнах десетките англоезични и се спрях на българския принос.

 

Какво е Co citchen и има ли почва у нас? Като специалист по маркетинг Яна се захваща с реализирането на една нова идея, за която разказва в podkasta Wake up and Start up с Николай Найденов.

 

 

The Tropical MBA
Това не е името на нова напитка, микс от тропически плодове, а подкаст, микс от неразказани истории за хора, които създават своя микро бизнес, пътувайки около света.

 


Освен зареждащи с информация подкастовете са отлично средство за стимулиране на мисленето, докато правите нещо друго. Кой знае - някоя вдъхновяваща история може да събуди позаспалите ви мозъчни клетки и да си кажете: "Ами щом този човек е успял, защо и аз да не успея", да се включите в отбора на превръщащите креативните идеи в реална част от живота ни, а след това да върнете топката, като разкажете на околните пък вашата успешна история, с която да ги вдъхновите. Не ви е необходимо нищо друго освен микрофон, компютър и интернет, за да се хвърлите в дебрите на подкастовете.... това е само началото на историята. Краят ли? Краят и всеки сам може да разкаже...

 

Мартин Иванов

снимка: Интернет