Нека влизат много студенти, но да излизат малцина

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Адриан НиколовНе разбирам изсипалите се тонове възмущение около отпадането на приемните изпити за много специалности в Софийския университет, в това число свещеното „Право“. Много от водещите университети по света не провеждат собствени изпити, а разчитат именно на постиженията на учениците/студентите от предишен образователен етап, автобиографии, есета, разработки, събеседвания, препоръки от преподаватели и работодатели.

Би било добре и СУ да се фокусира повече върху тези подходи за подбор на студенти, вместо машиналното заучаване и възпроизводство на разработки върху литературни произведения и теми по история – те по никакъв начин не са индикатор за реалните способности и мотивация на кандидат-студентите.

Това обаче не означава, че няма нужда от ремонт на начина, по който работи СУ, тъкмо обратното. Много от оплакванията се фокусират върху обстоятелството, че вече ще „приемат всеки“ – това обаче е резултат не от ниските критерии, а безкрайно раздутия прием. За да се коригира този проблем трябва да се елиминира зависимостта на висшите училища от бройките студенти, и да им се позволи да се фокусират върху качеството на образованието и постиженията на студентите. С други думи – нека влизат много студенти, но да излизат малцина, наистина най-добрите и способните. Само по този начин дипломите на СУ отново биха имали някаква стойност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.