По следите на богомилите

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

По следите на богомилитеНовата книга разкрива тайнствения свят на учението с десетки снимки и скици

      Излезе уникално изследване за богомилите – колкото интересни, толкова и непознати у нас! Издава се на луксозна хартия и в общото море от комерс, този албум-книга едва ли може да се нарече точно „хитът на деня”. Книгата е озаглавена „По следите на богомилите. Изкуство, история, символи”, автор е немецът Рудолф Куцли.

      „По следите на богомилите” (или по-точно: Богу-милите, „милите на Бога”) разказва за езотеричното богомилско учение най-вече през погледа на тяхното безпрецедентно изкуство: знаци, символи, мотиви и изображения, запечатани в култовите и надгробните камъни. Книгата е разделена на пътеписна, историческа и езотерично-художествена част и е богато илюстрирана с почти 400 уникални авторски скици и фотографии – по-голямата част от които се публикуват за първи път:

– знаци на Граала;

– символи на духовния свят;

– Христос на Слънцето;

– култовият танц „Коло”;

– кръстове на светлината;

– антропоморфни кръстове;

– тоягата „Тау” на богомилските посветени (с която между другото са изобразявани Климент Охридки и Наум);

– жестове на живота, жестове на смъртта, прераждане… и мн. др.

 

      Рудолф Куцли, който е последовател на Щайнер, открива корените на богомилството в първохристиянството, при апостол Павел и в манихейството. Авторът следва първохристиянския импулс за братство и намира неговия пик на въздействие в планините на днешна Македония, както и преждевременния залез на едно християнство на Светия дух в Босна и Херцеговина.

      Рудолф Куцли фотографира огромен брой богомилски камъни и прилага карти и упътвания на местата с находките. Той илюстрира това самобитно и непознато за Европа изкуство със скици, които още по-силно раздвижват експресивното и емоционалното съдържание на каменните изображения и се превръщат в добър указател за духовните кодове и образния език на това уникално изкуство.

      Огромният снимков материал е придружен от пълно и многозначимо изложение за историята и вярата на богомилите. Показателната линия на историческия текст в книгата разкрива вълнуващи, доскоро разпилени части от „еретичното” (недогматичното) християнство на богомилите, подложено на насилие от Изток и Запад.

      Освен всичко това книгата представлява и ценен архив за находките на богомилските камъни, чиято съдба след години на войни, вандализъм и природни въздействия става все по-неясна.

      Книгата е на издателство „Оргон”, издава се в ограничен тираж и може да бъде закупена на най-ниска цена от електронната книжарница Буктрафик: www.booktraffic.bg .

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.