Каквото и да прави Путин, Горбачов ще остане в историята да стърчи над него

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
315

Михаил Горбачов и Раиса ГорбачоваИ този ден все някога трябваше да дойде. Родени бяхме зад желязната завеса, за което никой не ни беше питал. Но този човек промени живота ни по начин, който остави неизтриваем белег завинаги. Както никой друг. Показа или поне се опита да покаже друго лице на един озъбен строй. Не успя докрай, но това само потвърди, че тоталитаризмът не може да бъде човечен.

Днес младите хора не могат да си представят с каква надежда и упование следяхме как този човек бавно отпускаше менгемето в което бяхме стегнати и в пролуките започваше нов живот. Перестройката даде кислород и надежда на толкова много хора и вдъхна увереност че можем сами да се изправим. Срещал съм с него няколко пъти и неговата скромност и почтеност оставиха незабравим спомен. Човек епоха.

Путин го смяташе за предател и буквално го репресираше, като ограничаваше работата на фондацията му, спираше даренията и финансирането, което получаваше. Горбачов така и остана странник за разкоша на новите богаташи около Путин. Никой не чу децата му или близките да са замесени в някакви скандали.

Всякакви ФСБ и ченгета го ненавиждаха, че им развали къщичката и освободи народите на Източна Европа.

Беше противник на Путин и на войната му, макар че се изказваше рядко.

Каквото и да прави Путин, Горбачов ще остане в историята да стърчи над него, като последният голям политик на Съветския съюз и Русия, който се опита да модернизира страната си и да изгради мостове със Запада.

Мечтата на много поколения руснаци – Европа и Русия – заедно. Днес той тръгва към Раиса.

Поклон Михаил Сергеевич. Спасибо за жизнь!

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.