Такъв хаос дни преди начало на учебна година не е бил никога

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Такъв хаос дни преди начало на учебна година не е бил никогаВ Държавен вестник се обнародва наредба, в която часове по Математика за VII клас са записани като 180. От МОН съзират грешка и решават, че са се объркали – трябвало всъщност да бъдат 162, а публикуваното число не било за сегашната учебна година. Нищо, че ясно пише, че е! Защо се случва така, при положение, че проектът през цялото време е бил за 180… не става ясно.

Предположението ми е, че са приели увеличение на часовете, публикували са го и чак тогава са установили, че много училища всъщност нямат достатъчно учители и няма да могат да ги покрият… И как да могат, като това е предмет с устойчив дефицит на учители, а увеличението в часовете се прави в „от днес за утре“ (малко преди началото на учебната година). Ум е царувал явно…

От министерството пускат уведомително писмо до директорите, за да ги успокоят. В него уточняват, че била станала „техническа грешка“. Дават и подробна таблица, с която всичко да стане ясно и точно. В нея записват числото 162. Това обаче може и да е успокоило едни, но моментално е шокирало други, защото досега са били информирани за 180 и са се подготвяли за точно толкова.

Това не е всичко. В писмото се оказва, че има втора грешка. В таблицата едни часове по Физическо възпитание и спорт са написани 68, а трябва да са 72. Здраве да е, случва се. Пускат второ успокоително писмо, за да успокоят хората от „успокоението“. В него коригират втората техническа грешка. За всеки случай второто писмо вече не е дори подписано (така де – ако пак има грешка, да не се излагат вече персонално, а отговорните хора да се скрият в облака на институцията).

Уведомителните писма разбира се имат нулева правна тежест. Тепърва ще се чака да се види дали грешката е реална или няма грешка. Ще има ли ново обнародване на коригирана наредба в Държавен вестник или не? Оказва се, че 15 дни преди началото на учебната година никой нищо не може да каже с пълна сигурност! Всъщност момент – за спортните училища всъщност учебната година започва… утре…

За големите училища разбира се тази неяснота е див ужас. Някои, които не са успели да намерят нови учители, които да покрият новите часове по математика, може би се надяват да има корекция и наредбата да се промени с по-малко часове преди 15 септември – иначе ще трябва да товарят съществуващите си учители с много наднормени. Както вече казах, има други, които вече са успели да назначат нови учители, като са разчитали, че часовете ще са повече – ако за тях има връщане назад в числото от наредбата, може да се окаже, че нямат достатъчно часове, за да осигурят натоварване на новите служители.

Такъв хаос дни преди начало на учебна година не е бил никога.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.