Епископи любители на лукса се борят за наследството на българския патриарх

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Епископи любители на лукса се борят за наследството на българския патриархВодачите на българската православна църква обичат лукса. В битката за наследник на починалия патриарх Максим, населението на една от най-бедните страни членки на ЕС подлага на все повече критики социалната апатия налегнала висшия клир. Варненският митрополит кара Линкълн, докато пловдивският Николай носи часовник „Ролекс“.

12 от 15-те митрополити в БПЦ са известни като сътрудници на бившата Държавна сигурност. Сега трябва да бъде определен новия патриарх. В началото на ноември на 98 години почина досегашният патриарх Максим. И скъпоценният избор за нов водач на православната църква, както е известно, едва ли ще падне върху по-малко достойния, защото свещеници на лукса се стремят към овакантения патриаршески престол.
Кирил е вътрешният патриарх и при първата си служба в София веднъж ясно обясни, че никога повече не иска да изпусне патриаршеското кресло. „Ако има различни възгледи, то трябва добре да са обосновани“ – каза любителят на „Линкълн“ на противниците си сред събратята му. Когато преди година той се появи на службата за Никулден във Варна с луксозна лимузина „Форд“ и гордо обяви, че и Барак Обама имал подобно возило, предизвика възмущението на хората. Една четвърт от българите живеят на границата на бедността, а един милион души са емигрирали от страната.
Църквата остава „пасивна и равнодушна“ към социалните проблеми на балканската страна. Това се казва в едно изследване на социолога Петър Кънев от 2002 година. Има някакви опити за прехвърляне на социални функции на църквата, такива, които тя е изпълнявала силно ограничена във времената на социализма и по време на турското владичество. През миналата година, съгласно споразумение със социалното министерство, църквата участва в около 80 проекта финансирани с пари от ЕС. До момента с подобна дейност се занимаваха само представители на католическата църква, организирали кухни за бедни.

Водачите на българската православна църква правят така, че да се говори повече за нерегламентираните им контакти с бизнес средите в страната. Като старозагорския митрополит Галактион, който за пръв присъди титлата архонт на бившия собственик на нощни клубове в София и сегашен депутат от десницата в Европейския парламент Слави Бинев. Това, че титлата му не е била присъдена даром става ясно от само себе си.
Връзките на висшия клир ще са един от най-важните въпроси за следващия патриарх, казва Стилиян Йотов – професор по философия от Софийския университет. „По времето на Максим църквата беше задружна, но сега дефицитите са видими отвсякъде.“ – казва той. Църквата не показа никакво разкаяние въпреки спорната и роля по някои етични въпроси като абортите. Това, което остана бяха иконите и два-три часа литургии по време на празници. Според допитванията ¼ от българите се определят като атеисти. През следващата седмица светия синод ще заседава отново по въпросите свързани с избора на новия патриарх, който трябва да се проведе до края на март 2013 година.

 

Превод: Мартин Иванов
Маркус Берхард
„Дер Щандарт“

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.