ЩАЗИ плашела източногерманците, че СПИН бил американско биологично оръжие

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Карикатура във в."Правда" от 1988 г., Изт: BStUДокументи от архивите на ЩАЗИ и ДС доказват, че теорията за заговор срещу страните от Източния блок била дело на техните тайни служби

И до днес теорията, че СПИН е американско дело, разработено като биологическо оръжие, не може да бъде оборена напълно.

В миналото, тя била използвана от източногерманските и съветски тайни служби, за разгръщане на истинска кампания по дезинформиране на населението от страните числящи се към така наречения Източен блок. СПИН-ът е идентифициран за пръв път като заболяване в края на 1981 година.

Причинява се вследствие на инфекция на организма с Hi-вируса, която води до разрушаване на организма. Науката е установила, че вирусът е бил предаден на човека от примати в Африка, след което, както знаем, последва мълниеносното му разпространение в целя свят. Въпреки тези научни обосновки, днес все още господства теорията, че СПИН е дело на технологични разработки на американското министерство на отбраната. Най-голям принос за разпространението на подобни слухове имали съветските тайни служби – КГБ и отдела за външно разузнаване на ЩАЗИ (HV A). Това доказват в последната си книга „Заговорът СПИН“ проф. Дъглас Селвадж и Кристиан Неринг, на която е посветена настоящата публикация, публикувана в сайта на германската федерална служба отговорна за архивите на ЩАЗИ. На основата на новоразкрити документи от архивите на българските и източногерманските тайни служби, авторите доказват, че теорията за заговора със СПИН е дело на тайните служби на страните от Варшавския договор. Тезата, че СПИН е дело на американските военни и че е създаден във форт Детрик, един от водещите изследователски центрове в САЩ, била част от широкомащабна кампания на КГБ, стартирала през 1985 година. Целта на кампанията била да се подкопае реномето на САЩ и да се възродят антивоенните движения. За лансирането на подобна теория офицерите на съветското разузнаване се позовавали и на данни от САЩ. Приносът на ЩАЗИ за развитието на теорията, се състоял в едно изследване на източногермански учени. То станало известно под делото „Денвър“. Касае се за цикъл от фалшификации, намерил широко разпространение дори след края на Студената война. Изследването на източногерманците дори е тема на редица публикации и документални филми не само в обединена Германия, но и в други западноевропейски страни. ЩАЗИ не преустановило „Денвър“ дори през 1989 година, когато заради силно променената политическа обстановка, КГБ прекратила акцията си по дезинформиране на обществеността за произхода на СПИН. Дори през 1992 година, шефът на руското разузнаване Евгени Примаков и бившите офицери на ЩАЗИ Гюнтер Бонзак и Херберт Бренер потвърдили, че в Европа все още се разпространяват слухове, основани на някогашната дезинформационна кампания. От своя страна източногерманските учени се изкарали „СПИН-десиденти“, а теоретичните им постановки за американски заговор срещу човечеството, намерили почва в литературата и киното, както и във възгледите на някои екстремистки организации с леви и десни убеждения. Идеята за заговора от форт Детрик била възпята и от някои модерни в началото на 90-те години изпълнители на рап музика. Авторите на книгата „Заговорът СПИН“, доказват че източногерманските учени са знаели, че изследванията им ще бъдат употребени с пропагандни цели. Освен това, посредством използването на мрежа от неофициални сътрудници и средствата за масова информация, ЩАЗИ се погрижила теорията за заговора СПИН да намери по-широк отзвук в западния свят.

 

Превод: Мартин Иванов
По материали на BStU

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.