Тапетите се възраждат

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Тапетите се възраждатАко в миналото германците са предпочитали у дома стените им да са чисто бели, днес все повече хора прибягват към тапетите, които преживяват нов възход. Не на последно място причина за това е, че на пазара се предлага огромно разнообразие на комбинации от цветове, а тапетите вече се произвеждат от всякакви материали. Ако някой днес реши да смени тапетите си вкъщи, има пребогат избор. В къщата си близо до Дюселдорф Томас Бец реализира нагледно идеите си за дизайна на съвременните тапети.

За целта пет стаи са облепени с различни видове тапети. Особено екзотично изглежда банята, която е облепена с тапети, имитиращи кожата на скат.

 

„Никога не съм мислил, че ще имам тапети в къщата си, но реших че трябва да оформя дома си по коренно различен начин, така че да внеса известен елемент на ръчно направени неща“, признава той пред „Дойче Веле“. Марк Найсе е специалист в тази област, който предлага стотици различни образци на тапети в своя специализиран склад в Дюселдорф. При него могат да се открият от ретро тапети – до такива, чиито мотиви са вдъхновени от попкултурата през рока и изкуството. В колекцията му има и някои истински ценни находки. „Това е историческо парче тапет, което е направено в Япония преди около 100-120 години“, казва експертът, показвайки едно от съкровищата си. Дизайнерът е събрал вече почти 14 000 образци в своята колекция. Тапетите, които продава също често се състоят от останали неупотребени материали, като например ръчно рисувана коприна, пясък, стъклени перли или кристали.

 

„През 50-те и 60-те години на миналия век тапетите вече претърпяха един бум в Германия. През 70-те години повечето хора искаха да покажат колко са заможни и затова сменяха тапетите си веднъж на пет години“, казва Найсе. Тогава повечето хора са предпочитали да слагат тапети на сляпо или да избират тапети с тотално крейзи мотиви. След това, по думите му, идва бялата вълна на 80-те години, когато за облицовка на стените се използва фазер с грапава повърхност или стъклено влакно като изолатор. Днес никой не говори за фазер, а страхът, че тапетите са проява на еснафщина вече отдавна не съществува и колкото по-наситени са цветовете на тапетите, с които сте украсили дома си, толкова по-добре. Понякога с тапети се покрива цялото жилище, но за германците традицията е да облицоват само по една стена. По друг начин се възприемат тапетите във Франция или Великобритания.

 

Farrolw & Bell е британски производител на тапети със 70-годишна история, който обаче не изостава от модата, и също е в крак с най-новите тенденции в дизайна на тапетите. „Интересите към различните цветове у клиентите изведнъж предизвиква и интерес към различната структура на тапетите“, смята Юлиана фон Гатенбург от местния шоу рум на компанията в Дюселдорф. Тапетите, в чийто десен преобладават цветя и силни цветове, които от доста време се радват на интерес във Франция и Великобритания, постепенно намират почитатели и в Германия.

Според Томас Бец понякога се случва човек да пропусне някой мотив и винаги да усеща, че всичко може да изглежда по друг начин, но хубавото на промяната е, че винаги правиш нещо ново, с което променяш пространството около себе си. А за целта има богат избор от тапети както като десен, така и като материал за следващата промяна.

 

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле“
Фотоколаж снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.