Кулинарна революция в Куба

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Кулинарна революция в КубаСлед разхлабването на режима на Острова на свободата, кубинците все по-често разбират какво означава наистина да се почувстваш свободен. И не само това, но усещат и аромата на малко познати вкусове, а все по-амбициозни млади готвачи експериментират с най-различни ястия от местната кухня, смесвайки ги с международни.

Това неизменно води до истински прелом в кухнята и културата на хранене сред кубинците.

От пет години насам в страната вече могат да се открият и частни ресторанти, а мнозина готвачи имат все по-голяма възможност да експериментират с най-различни съставки и дори да предлагат вегетарианска кухня.

Зелена салата с малко царевица едва ли е върхът на кулинарията тук, но особено за възрастните кубинци, като 59- годишния Рамон Алфонсо, си е нещо почти като революция.

 

„Това е първият ми опит с вегетарианска кухня, но вкусът и е естествен. Може би е нещо, което едва ли мога да ям всеки ден, но изглежда вкусно“, признава Рамон пред АФП.

А до момента повечето ястия в кубинската кухня са се състоели само от ориз, месо и боб, и за да се промени разбирането на местните за храната все пак е необходимо време.

 

„Дълго салатата ни служеше единствено за декорация“, признава Анаиса Гаина. С отварянето на Куба към света обаче, това е на път да се промени и все повече местни готвачи се опитват под влияние на западните тенденции да модернизират менюто на кубинците.

„По-рано почти нямахме необходимата информация за това. Да, имаше готварски книги, но сега всичко е бързо и лесно, когато можеш през смартфона да влезеш в интернет и да прочетеш някоя рецепта“, казва готвачът Алаин Прието. Той и колегите му искат да продължат да се развиват, за да променят кубинската кухня. Някои от ресторантите дори вече са започнали сами да отглеждат зеленчуците, които влизат в менюто им, а Куба е изправена пред все по-светло кулинарно бъдеще.

 

Мартин Иванов

по материали на АФП
Снимка: АФП

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.