Висша мода в чинията

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Висша мода в чинията Има ли вкус висшата мода? Ако видите творенията на британския сладкар Мурат Киат, сами ще си отговорите на този въпрос. Като фен на висшата мода той я претворява в чинията, създавайки уникални дизайнерски десерти. Най-добрите е включил в специална книга. Сред тях са например рокля на Джейсън Ву, претворена в черешов десерт с кокос и бисквитки, и дамски обувки от Никълъс Къркуотър, като стилно украсени парченца мини тортички. Всичко това е негово дело. Вече 10 години шеф сладкарят на реномирания британски хотел „Бъркли“ претворява образци от висшата мода в чинията, като например една дизайнерска чанта на „Москино“.

 

„Най-голямото предизвикателство е да направиш ядливи неща, които не стават за ядене. Другите хора виждат една чанта, а аз – една оранжева бисквита и си мисля – защо да не стане част от кухнята, благодарение на бисквити „Виктория“ и компот от портокали“, казва майсторът.

 

Неговият вариант на типичното за британците меню за следобедния чай се нарича Prêt-à-Portea и може да се опита в реномирания хотел само срещу около 60 евро на човек. За създаването на сладките си деликатеси Мурат Киат се вдъхновява от образци на висшата мода. Според него има доста общи неща между сладкарството и модата.

 

Първото е визуалната страна. Дрехите изглеждат добре с тяхната кройка и бляскави цветове, и когато човек облече дадена дреха, трябва да се чувства добре. Искам да създавам едно усещане на небцето за дрехата“, продължава той.

 

Висша мода в чиниятаДа открива и съчетава правилните вкусове Мурат се учи от своя баща, който е бил майстор сладкар в Канада. От 2007 година Мурат има възможност да впечатлява гостите на лондонския „Бъркли“ със своята висша мода в чинията и за небцето. А места за черпене на идеи не липсват, защото хотелът се намира в близост до една от най-луксозните търговски улици в Лондон. „Първото, на което обръщам внимание при обувките например, са цвета и формата. Дали са оригинални, или при изработката им е взаимстван друг модел. След това, мисля как да ги претворя в Prêt-à-Portea“, казва още той.

 

Два пъти годишно Мурат създава своите колекции дизайнерски сладки, които да влязат в менюто на Prêt-à-Portea, като в момента изготвя предложенията за следващата си колекция, разбира се, ползвайки като образец снимки на дрехи от последните колекции, които получава от големите модни марки.

 

„Така претворих например обувки и чанта от ексклузивната колекция на един от дизайнерите, които реално струват над 11 000 евро, и бях сред хората тук, на които най-много се възхищаваха. Всички ме разпознаваха“, признава с усмивка Мурат.

 

Най-успешните модели, претворени от него в чинията през последните 10 години е включил в специална книга, съдържаща над 20 рецепти, подредени по степен на трудност. Сред класиките са и кексчетата A la Manolo Blanik, които майстор-сладкарят често пресъздава в своите майсторски класове. И ако в къщи неговите ученици сами трябва да изработват своите сладкарски форми, майсторът е облагодетелстван, защото може да получи всичко.

 

Висша мода в чинията„Работя с една специална компания, на която поръчвам необходимите ми форми и ги получавам седмица, след като съм пратил поръчката по факса“, разкрива Мурат.

 

Най-важното в неговото изкуство е глазурата, която изисква прецизност, за да се напаснат детайлите.

 

„Не винаги се получават нещата и това определено е свързано с доста разходи. Оставям на моя екип да пробват десертите, и след това ги питам дали им харесват, дали са сладки или е необходимо да се добави още захар. След това развиваме и подобряваме рецептата“, разкрива част от тайните си Мурат.

 

Подобно висше изкуство изисква не само много пробване, но и любов към детайлите, защото висшата мода в чинията под формата на сладкишчета не е никак лесно нещо, но пък изглежда красиво подобно на дрехите, които пресъздава.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.