Зелен рай

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Версай-резиденцията на краля Слънце Бенеш е сред водещите ландшафтни архитекти в света и от десетилетия се грижи за градините и парковете на някои от най-богатите хора. През 2013 година спечелва конкурс за обновяване парка на Версай, който е бил повреден в резултат на буря. Дворецът Версай, резиденцията на краля Слънце – Луи XIV. Като истински меценат френският крал не е пестял средства и за вълшебните градини на двореца, а едно от любимите му места е било Bosquet du Théâtre D’Eau.

 

Bosquet du Théâtre D’Eau „При оформянето на ландшафта тук винаги мисля за Луи XIV, който е гледал на себе си освен като крал, и като бог, ето защо е в основата на всичките ми планове“, споделя архитектът. Фигурите във водата трябва да напомнят на танца на краля. Създадени са от архитекта Жан Мишел Отониел съвместно с Луи Бенеш. През 17-тия век градините и парковете на Версай са изглеждали по-различно, днес изглеждат по-диви и отворени.

 

„Горичките на двореца Версай са оформени като своеобразни пояси. Влизайки в тях, човек е трябвало да открива нещо ново, и щом достигне до тях да получи общ изглед върху всичко. Днес в нашите домашни градини е същото“, разкрива Бенеш.

 

Луи Бенеш е работил и в градините на Елисейския дворецСледите от неговата работа като ландшафтен архитект са видими на още едно място. Преди 22 години работи и в градините на Елисейския дворец. „Изнамерих устойчиви на зимните температури растения, за да покрия стълбите на терасите. Една смесица от всичко. Тогава съпругата на президента Ширак – Бернадет, искаше да има рози, но аз реших да засадя и много други растения, които не цъфтят“, спомня си специалистът. А днес на градините, засадени преди две десетилетия от Бенеш, ще могат да се радват новият френски президент Еманюел Макрон и неговата съпруга. Бенеш често обменя мнения с шефа на градините край президентския дворец Пиер Боно.

 

Луи Бенеш със своя приятел и колега Пиер Боно (вляво)„Често се случва президентът, или съпругата му, да ми казват какво им харесва и какво не. Освен това, трябва да следя градинските съоръжения да са безопасни за децата или да съобразявам работата си с кучетата, тъй като повечето френски президенти са любители на лабрадорите например“, разкрива Пиер Боно.

 

Новият президент, по думите му, не прави изключение, въпреки че неговият питомник все още не се е настанил край градините на Елисейския дворец.

 

Така изглеждат градините на Луи Бенеш в МарокоРаботата на Луи Бенеш не е свързана само с разхубавяването на Париж, а с планове за създаване на градини по цял свят, както например в Мароко или Гърция. Проектите в различни точки по света му дават възможност да реализира най-различни идеи.

 

„Създал съм и доста модерни неща – като в Нова Зеландия, където наложих моите виждания за ландшафтна архитектура и развих една коренно различна концепция за домашна градина“, казва Бенеш. За целта 84% от растенията, които е използвал, за да създаде тази градина са били местни, тъй като там ветровете донасят много соли от океана.

 

Пробивът му като ландшафтен архитект идва през 1990 година, когато е част от екипа, подновил изцяло градините на друг исторически дворец – Тюйлери. Тогава в него са били посадени 3 000 нови дървета, като основната идея е била да се създаде един нов зелен рай във френската столица. В южната част на Париж през 1994 година Бенеш създал още един зелен оазис – площадът Никола Фурестие. „Винаги щом времето е хубаво, обичам да идвам тук – или на пикник, или на разходка“, споделя един французин. За друг, да живееш в Париж, без заобикалящата го природа, е немислимо. А Луи Бенеш се чувства просто като у дома си сред градините, които е сътворил, независимо дали във Франция или по света.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки:“Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.