Фактите са прости: Чист въздух има там, където се топлят на газ!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Боян РашевПокрай представянето на новата Програма за качество на въздуха на София темата отново зае значимо място в медиите. От презентацията на експертите в петък пак стана ясно, че битовото отопление с твърди горива има гигантски дял в пиковото замърсяване не само с фин прах, но и с полиароматни въглеводороди. И това не важи само за София, а за всеки друг град в България.

 

На този фон е напълно уместно да си зададем един прост въпрос:

 

С какво се топлят хората в развитите страни със сравним климат, така че да имат доста по-чист въздух от нас?

 

Отговорът е на приложените графики:

 

1. Природният газ е най-масовият енергиен източник за отопление в ЕС – както през 2000 г., така и през 2017 г. над 43% от енергията за отопление в ЕС идва директно от газ. Още около 10% идва като топлина от топлофикации, които над 90% са на газ. В отделни страни като Великобритания, Холандия, Германия, Белгия, Дания отоплението на газ тотално доминира. Твърдите горива са на власт в Източна Европа, където и въздухът съответно е най-мръсен. Данните обаче показват голям общ ръст на потреблението на дървесина за отопление в ЕС (до почти 21% през 2017 г.), който е видим и в Западна Европа и е пряк резултат от климатичните политики на съюза.

 

Природният газ е най-масовият енергиен източник за отопление в ЕСПриродният газ е най-масовият енергиен източник за отопление в ЕС

 

2. Забележителен е много ниският дял на отоплението на ток (около 6%), което не мръдва нагоре от началото на века. При такъв ръст на цените на тока в ЕС това е напълно логично. На ток в Европа се топлят само в най-южните страни, където повече ползват охаждане (Кипър) или в най-богатите страни, където имат много евтина хидроенергия и това е политика, която могат да си позволят (Норвегия и Швеция) или най-бедните – като България.

 

3. Природният газ е най-масовият енергиен източник за отопление в САЩ – 49% от америкаците се топлят на природен газ, а други около 5% – на пропан/LPG. Тук трябва да имаме предвид, че около 1/3 от САЩ живее при доста по-топъл климат от нас, където климатиците (ток) са напълно достатъчни за осигуряване на отопление. Затова и делът на тока е доста висок там. Твърди горива в градовете в САЩ практически не се ползват.

 

Природният газ е най-масовият енергиен източник за отопление в САЩПриродният газ е най-масовият енергиен източник за отопление в САЩ

 

В България почти никой не се топли на газ (3%). Масово се топлим на дърва и въглища и/или ток. И точно затова нито можем да се стоплим, нито можем да дишаме чист въздух.

 

Всичко описано тук не отразява моите желания или позиции. То просто се случва и фактите го показват:

 

Чист въздух има там, където се топлят на газ!

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.