Пенсионирай се, ако можеш

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1

Пенсионирай се, ако можешКовид кризата създаде повече проблеми за младите хора, отколкото те са готови да решат

Ако сте между 25 и 45 години не изпускайте “златните 20” 

 

Тиха епидемия – така наричаме последиците от ковид кризата, за които не говорим много често, но реално засягат все повече хора. 

Тиха епидемия е избуялото домашно насилие, удобно скрито зад заключените пред вируса врати. Потърпевши по традиция са най-уязвимите – децата и жените.

В края на 2020 г. ООН обобщи, че средно с 30 процента са скочили случаите на насилие срещу жени по време на националните карантини.

 

Затварянето у дома нанесе много щети и върху детската психика. Откъсването от приятелите и обичайната среда трудно се обяснява на едно петгодишно хлапе, което пощурява затворено у дома, а още по-сложно става, когато имаме тийнеджър. Тук тихата епидемия с един удар нанесе щети едновременно върху детската психика, закова децата с часове пред екраните и създаде сериозен риск от затлъстяване заради липсата на движение. 

 

И тук идва въпросът – какво пропускаме? 

 

Има ли още нещо, което със сигурност ще нанесе щети върху живота ни, но те ще станат видими след 10 или 20 години? Има, и това е безработицата.

На улицата останаха хора от всички възрасти. Част от тях успяха да се върнат отново на работа, но други все още търсят своето място.

В края на месец декември 2020 г. регистрираните безработни в бюрата по труда според данните на Агенцията по заетостта са били 220 292, което е с 1 452 души повече от ноември. На годишна база увеличението е с 25 577 човека.

Но това не са просто числа, това са реални съдби. Там са наши приятели, родители, работещи баби и дядовци.  Те са останали без работа докато изплащат заеми, кредити, ипотеки, издържат студенти или тежко болни роднини. Не е поредната суха статистика, а повод да се замислим какво да правим, ако попаднем в нея. Защото надали са много хората, които ще потвърдят от първо лице, че точно в разгара на кризата им е било лесно да си намерят работа отново. А липсата й означава само едно – оставате без стаж и гарантирани проблеми при пенсионирането.

 

Защо това засяга и младите работници? 

 

Защото по данни на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), всеки шести младеж в ЕС е загубил работата си заради икономическите последици от COVID-19.

 

Според данните на ЕКП, през септември 2020 г. равнището на безработица сред младежите в ЕС е 17,1% и е нараснало значително в няколко страни. Сред тях са Испания (40,5%), Италия (29,7%), Франция (19,6%). В България процентът на безработните младежи е 18,3 на сто, посочват от конфедерацията.

 

По навик у нас, когато говорим за липсващ или недостигащ стаж, имаме предвид хората в предпенсионна възраст. Ситуацията с ковид кризата просто прехвърли този горещ картоф и към по-младите малко по-рано от очакваното.

Дали държавата ще предвиди помощ и подкрепа за засегнатите младежи е рано да се каже. По-вероятният отговор е не. Защото липсва дългосрочна политика, няма и публичен разговор за това как един млад работник да управлява кариерата си в трудни времена и какво да прави, за да ограничи щетите навреме. 

 

Кръпки на случаен принцип

 

За всички останали, които наближават  заветната възраст за пенсиониране, в средата на март дойде новината, че  работодателите ще получат над 6 милиона лева от държавния бюджет. Те ще послужат за наемане на безработни на възраст над 58 години по националната програма „Помощ за пенсиониране“. Заетостта им ще е със срок от три до 24 месеца, за да натрупат стаж за пенсия.

Мярката е част от Плана за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България до 2022 г.

Накратко казано – поредният обемист документ, с който се решават временно и на парче особено наболели проблеми.

Изобщо не става ясно какво мисли реалният бизнес по въпроса, това добра и работеща мярка ли е, с какъв опит и квалификация ще бъдат безработните на възраст над 58 години и ще отговорят ли на търсеното от работодателите. Изгодно ли е наемането на служител в предпенсионна възраст за толкова кратък период?

И за да не бъде всичко само в черно, в документа има примери с държавни предприятия, които ще се възползват от опита и знанията на вече пенсионирани свои служители – НКЖИ и БДЖ.

 

Какви са правилата за 2021 година

 

Според последните данни от НОИ, средно на хората, които искат да се пенсионират, не им достигат между 21 и 22 месеца осигурителен стаж. През 2019 година 3 856 души са си купили стаж и са станали пенсионери. За първото полугодие на 2020 г. това са направили 1 114 човека.

 

Извън тази статистика остават хората с навършени години, но без финансова възможност да си закупят липсващ стаж, както и тези, на които им трябват много повече от пет години.

Полезно е да знаете още, че за 2021 г. 1 месец осигурителен стаж струва 128, 70 лв, или общо 1544 лв. за цялата година. Догодина тези цифри ще са други. Пак от 1 януари т.г. жените трябва да са работили 36 г., а мъжете – 39 години, за да получат право на пенсия.

 

Между 25 и 45 – не изпускайте “златните 20” 

 

Ако попадате в тази категория, НОИ предлага два ресурса, които да ви ориентират най-общо за правилата – тук и тук.

А тази табличка може и да ви депресира малко, но за съжаление, това е реалността.

С всяка изминала година възрастта и стажът за мъжете и жените ще растат, докато през 2037 стигнат до 65 години за жените и 37 години стаж, съответно 65 години за мъжете и 40 години стаж.

 

Реално, ако на човек не му достига стаж, ще трябва да продължи да работи, да си купи от НОИ, или да навърши 67 г., за да получи държавна пенсия. Тя също не идва даром, ще трябва да имате поне 15 години минимален действителен осигурителен стаж.

Другата “бодра” новина е, че размерът на социалната пенсия за старост ще се увеличи от 01.07.2021 г. от 141,63 лв. на 148,71 лв. Невероятна сума, нали?

Сега си представете какво означават тези години. Разбира се, не само те са важни. Пенсионната система е тромава и тежка машина, има още куп неща, от които зависят дали ще получите заветните 300 лв на финала, но ако сте на 25 не е нужно да ставате експерт по темата. Достатъчно е да не я изпускате от око.

Наглеждайте редовно осигуровките си. Не се доверявайте сляпо на работодателите, а следете всяка информация за вас, която държавата предлага чрез НОИ и всички достъпни регистри. Ако можете, прекарвайте минимално време на борсата, по възможност избягвайте и работата на черно.

Потърсете и други варианти,  които да подсигурят старините ви. Както виждате, на една гола пенсия е абсурдно да се разчита. Среща с финансов консултант (задължително сертифициран), ако имате интерес към инвестиции, възползвайте се. Инвестирайте в здравето, профилактиката и добрите житейски навици. Със сигурност не искате да посрещнете петдесетте си години с хронични проблеми, за които е можело да се погрижите навреме. Помислете и за преквалификация. Времената са динамични и дори на хора под 30 години вече им се налага да сменят поприща и призвания.

Не забравяйте, че в златните 20 години дори да допуснете грешка, имате огромен шанс да я поправите бързо и навреме. След 45-та си година ще имате съвсем други отговорности – вероятно деца и увеличени харчове около тяхното образование, една идея по-обрани шансове за кариера и първи сблъсъци с дискриминацията (по пол и възраст), вероятно ще сте поели грижите за родителите си и техните болежки. Ще ви бъде малко по-трудно да мислите за инвестиции или спестяване, ако на младини не сте придобили навици за това. Дори кариерата ви да е във възход, България не е страна, в която да се отпуснеш лежерно.

За финал ще споделя още един полезен материал – той е за българите, които работят зад граница и се надяват на пенсия в друга страна от Европейския съюз. Брошурата е на КТ Подкрепа и описва пенсионните системи в повечето европейски  страни. За съжаление, информацията там не е най-актуалната възможна, но дава прилична представа какво да очаквате, ако ще се трудите другаде.

 

Свободните професии и пенсионирането

 

През последните години свободните професии привличат интереса на все повече хора. Ако сте на свободна практика обаче, също трябва да мислите навреме за бъдещото пенсиониране. Много полезни текстове по темата ще намерите в блога на Иванка Могилска и секцията Данъци и осигуровки, както и в това видео – Десет счетоводни въпроса, които засягат фрийлансърите.

Препоръчвам периодично да поглеждате и в блога на Стойне Василев, който също споделя полезни неща около пенсионирането. Прочетете и книгата му „Умни пари”, ще се вдъхновите.

Истината е, че темата рядко привлича интереса на младите хора, но ако има положителен ефект от ковид 19, нека той бъде този – да отделим малко време и да се образоваме. Не всеки е длъжен да има жив интерес към същинските проблеми, които неспирно тресат пенсионната система у нас. Но ако наближавате 40 години е крайно време да се замислите какво ви чака в края на активния трудов път след има – няма 20 години. Особено, ако живеете в България, имате пропуски в осигуряването и разчитате основно на заплатата, за да преживявате.

 

 

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.