Металите идват на власт. Или пък не съвсем?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
380

Металите идват на власт. Или пък не съвсем?Международната асоциация за ВЕИ (IRENA) публикува данните за новоинсталираните капацитети в бранша през изминалата 2020 г. Към тях добавям и данните за продажбите на електромобили.

Ето основните факти:
1. Огромен скок в инсталациите на нови мощности по света – 261 GW. Те представляват 82% от общия ръст на новоинсталираните електроенергийни мощности.

2. Слънцето и вятърът водят с много голяма преднина, но през годината са завършени и доста проекти за големи ВЕЦ, което е съществена промяна спрямо минали години. Всъщност, ВЕЦ все още са с най-голям дял сред ВЕИ в света – 46% от мощностите и над 80% от произведения ток. Останалите източници (биомаса, геотермална, приливна и др. са незначителни.

3. Почти всичко се случва в Азия и особено в Китай – 64% от новите мощности в света са изградени там. Особено внушителна е доминацията на Китай при ВЕЦ и вятърната енергия.

4. Електромобилите (и зареждащи се хибриди) също отбелязаха паметна година с продажби от 3,24 милиона бройки (скок от 43% спрямо 2019 г.), заемайки 4,2% от световния пазар.

5. При тях големият мотор беше Европа, която отчете ръст от 137% на продажбите. Даже Китай остана втори по абсолютна стойност на продажбите и малък ръст (+12%), а САЩ практически не мръдна. Останалата част от света все още практически няма значение за електромобилите.

Електромобилите (и зареждащи се хибриди) също отбелязаха паметна година с продажби от 3,24 милиона бройки

2020 г. ще се запомни и със силния тласък на инвестициите в индустриални батерии и проекти за водород с всякакви „цветове“.

Всичко това изглежда доста странно на фона на факта, че преживяваме дълбока икономическа криза, която изключително силно потисна както потреблението на енергия, така и частните инвестиции в нови инсталации и ефективност.

Така държавните политики и стимули се оказаха единственият работещ двигател в икономиката. Горните данни отразяват точно тях в комбинация с активисткия натиск за „спасяване на планетата“, който превзема и Wall Street.

Възраждането на икономическата активност в края на 2020 и началото на 2021 г. много бързо показа, че всичко това няма значимо дълготрайно въздействие върху потреблението на фосилни горива – въглищата и газът отново постигнаха рекорди, а нефтът бавно, но неумолимо също се катери обратно към 100 млн. барела на ден.

По-интересно обаче е това, което се случва с металите. Индексът на Лондонската метална борса (LME), който отразява цените на основните 6 цветни метала (алуминият и медта имат най-голяма тежест), буквално излетя – от дъно през март, 2020 г. вече гони рекордите от предходния суперцикъл през 2011 г. Всички тези инсталации на ВЕИ, електромобили, зарядна инфраструктура и изграждане на електропреносна и разпределителна мрежа изискват толкова много метали – преди всичко стомана, алуминий, мед, но също и доста „нови“ елементи като никел, литий и кобалт – че всички те се превърнаха в „горивото“ на енергийния преход.

Индексът на Лондонската метална борса (LME), който отразява цените на основните 6 цветни метала (алуминият и медта имат най-голяма тежест), буквално излетя

Колкото и неестествени – движени основно от политики, а не от автентично пазарно търсене – да са гореописаните процеси, те реално се случват и оказват невероятен натиск върху търсенето на метали. Това е страхотна възможност за минните компании, от която те ще се опитат максимално да се възползват. Обаче вече се сблъскват както с физическите ограничения на добива, така и с нежеланието на обществото да го приеме. И какво правим?

Тъй като познавам добре както енергийния, така и минния бизнес и въздействията им мога да предположа, че природата няма да види много ползи от цялата работа. Напротив, по джунглите, тайгата, планините, пустините, тундрата се случва точно обратното – копане в невъобразим мащаб. Но това няма значение – важното е, че богатият западняк живее с усещането, че „спасява планетата“.

Накрая, най-парадоксалното е, че вездесъщите въглеродни емисии пак продължават да растат, защото металите сами няма как да придвижат, осветят, стоплят, камо ли пък да стопят и произведат каквото и да било. Затова фосилните горива си остават на власт – факт, който ще стане ясно видим, още когато излязат данните за първото тримесечие на 2021 г.

Но кой се интересува от реалността, когато търговията едновременно с отчаяние и утопии е толкова печеливша?

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.