План за възстановяване и устойчивост на Република България

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

План за възстановяване и устойчивост на Република БългарияПърво изобщо не е нещо ново, а е представен за първи път през Октомври 2020 г. и досега има официални становища от 46 организации. Аз например го прочетох през декември. Буди тотално недоумение какво е правила цялата опозиция (вече сегашно мнозинство) /бел. без ДПС – те са го чели/ от тогава до сега, че изведнъж са изненадани, че такъв план въобще съществува. Откакто е публикуван, той си стои на следния адрес:
https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?Id=5572

Не само това, но и трябвало някой да отиде пред тях, да им го сдъвче и разкаже накратко – явно не им се чете, много страници са. Сериозно ли?

Извън това искам да кажа, че въпросният план е компетентно и подробно написан, но в първоначалният си вариант той беше недобър от гледна точка на енергетиката. В него се залагаше основно на социалният елемент – най-грубо казано да се санират къщите и блоковете на по-бедните хора, – но изобщо не обръщаше внимание на инвестиции в електроцентралите. По-конкретно не се обръщаше внимание на възможностите за газифициране на централите в Марица-Изток I, II и III. Последното е изключително важно, защото часовникът тиктака и Зелената Сделка на ЕС настъпва към това тези централи да станат напълно нерентабилни, с което цялата енергийна система на България да изпадне в криза.

Темата с „Мариците“ е много по-сериозна, отколкото кой е на власт в момента, какви ревизии на предишната власт ще прави или няма да прави, законен ли е Росенец или не е, ще може ли да се смени главния прокурор или няма, и т.н. Правителствата идват и си заминават. Енергетиката е нещо дългосрочно, което влияе пряко над живота ни за десетилетия напред.

Санирането на жилищата е нещо хубаво – безспорно е. То има бърз икономически ефект, при това фокусиран към по-бедните хора. Но част от парите за него биха могли да се похарчат по-разумно – за по-устойчиво бъдеще в дългосрочен план, а не за сравнително краткосрочен кеф за народа.

За щастие (осведомих се чак днес – признавам) в последната си ревиция 1.2 от април 2021 г., този проблем също е засегнат:
https://nextgeneration.bg/#modal-one

Цитирам: „Проектът включва комплекс от дейности за осигуряване на нова довеждаща газопроводна инфраструктура, подходяща за пренос на водород и нисковъглеродни газообразни горива, за захранване, от една страна, на „ТЕЦ Марица Изток – 2″, „Контур Глобал Марица Изток 3″, „Ей и Ес – 3С Марица Изток 1″ и други потребители в източномаришкия въглищен басейн (газопроводи с обща дължина около 125 км), както и на „ТЕЦ Бобов дол“ и други потребители в региона (газопроводи с обща дължина около 50 км) – от друга“

Тоест убедено смятам, че планът е много добър и би следвало сегашното мнозинство да го прочете, да нанесе каквито смята корекции, и да го приеме. Силно се надявам точно към това да се фокусират господата и госпожи депути, а не в дудукане, перчене, освиркване, реваншизъм, и т.н. И нека най-накрая го прочетат преди да философстват. Пък ха дано и да имат капацитет да предложат дори и сериозна реформа в него – защо не.

В момента само ГЕРБ и ДПС са парламентарно представени партии, които се отнасят сериозно към темата (въпреки, че от своя страна имат немалки различия във вижданията си какво трябва да съдържа този план). Останалите се държат като абсолютни пишлемета и хаймани. Това трябва да спре! Ако нищо не се приеме, ще говорим за огромни пропуснати ползи. Това ще е престъпление срещу държавата, т.е. срещу всички нас!

П.П. От БСП имали алтернативен план, но от него сме видяли само 6 точки с по едно изречение – няма и една страница. И все „дигитализации“ – нищо друго. Останалите само са хейтили.

Понеже ми се натякна, че не съм бил прав, БСП наистина имали „Алтернативен план за възстановяване и устойчивост“. И като казваме „алтернативен“, това не е шега – той е различен и по обем, и по съдържание.

По обем се различава с това, че е от цели шест точки, всяка от които по едно изречение (*). Така де – кратко и ясно, а не стотици страници, с които да се мъчат хората!

А по съдържание… ами вижте го – лесно ми е да го изкопирам целия:

1. Eлeктрoннa здрaвнa кaртa и здрaвнo дocиe, cъдържaщи дaнни зa рaзмeрa нa здрaвнитe внocки нa вceки, кoлкo пъти и къдe e лeкувaн, oт кoгo и кoлкo e cтрувaлo.
2. Eдиннa eлeктрoннa oбрaзoвaтeлнa cиcтeмa c инфoрмaция зa вceки учeник и cтудeнт в кoe училищe учи, кoлкo oтcъcтвия имa, кoй му прeпoдaвa, кoлкo чecтo гo oцeнявa.
3. Eдинeн eлeктрoнeн дaнъчeн рeгиcтър, oбeдинявaщ инфoрмaция зa имущecтвoтo, дoхoдитe, кoитo имa eднo лицe и пoмoщитe, кoитo пoлучaвa.
4. Нaциoнaлнa eлeктрoннa cиcтeмa пo зaeтocттa, cвързвaщa вcички бюрa пo трудa нa тeритoриятa нa cтрaнa c дaнни зa бeзрaбoтицaтa пo oблacти, търceщитe рaбoтa и търceщитe coциaлни пoмoщи.
5. Eдиннa инфoрмaциoннa cиcтeмa, oбeдинявaщa пaзaритe нa ceлcкocтoпaнcкa прoдукция c плaтфoрмa зa eлeктрoннa търгoвия зa дocтъп нa фeрмeритe дo пaзaритe и гoлeмитe търгoвcки вeриги.
6. Нaциoнaлeн eлeктрoнeн пoзeмлeн рeгиcтър, c кoйтo ce рeшaвa въпрoca c т. нaр. „бeли“ и „чeрвeни“ пeтнa в зeмeдeлиeтo, кoй взeмa cубcидии, зa кaквo ги пoлучaвa, кoличecтвo прoизвeдeнa прoдукция.

Само на мен ли ми се струва, че тези неща всъщност си ги има и сега (без т.5, което е пълна глупост и се радвам, че го няма)? И да, не че по другите точки нещата са мед и масло, но все пак това ли са наистина нещата, за които да се похарчат десетки милиарди?


(*) Спекулирам де – това твърдят, че е само част от плана… За съжаление обаче пред обществото не са представили нищо друго…

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.