Въглищата: „Умирай трудно”, епизод пореден

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Боян РашевОт години слушаме и четем за края на въглищата като енергиен източник. Покрай пандемията това много се засили, тъй като правителствата практически поеха пълен контрол върху икономиките и започнаха да налагат политиките си с всякакви средства. Т. нар. „зелен рестарт“ беше обявен за основен приоритет абсолютно навсякъде, така че дори и аз останах с впечатлението, че този път нещата изглеждат решени и краят наистина наближава. Уви, не става точно така.

Долните три графики показват колко безкрайно далеч е светът от заветната цел.

Първата е вчерашната прогноза на МАЕ за източниците на ново електричество в света. Според агенцията въглищата ще се увеличат с 5% (461 TWh) и ще дадат почти 45% от ръста на производството на ток през 2021 г. После ще скочат с още 3% през 2022 г. и ще достигат нов исторически рекорд. Целият доклад на МАЕ е изключително интересен – струва си прегледът: https://www.iea.org/…/electricity…/executive-summary

Втората показва изменението на цената на въглищата в последните 10 г. Забележете гигантския скок от $50 до максимума от $145 на тон от август, 2020 г. до днес. Да, значение имат и проблемите с доставките, но далеч по-съществена роля играе огромният ръст на търсенето – не само в Източна Азия, но дори и в САЩ и Европа.

Третата показва изменението на стойността на акциите на Peabody Energy, най-голямата американска въгледобивна компания. Забележете ръста от ноември, 2020 г. до днес – от $1 до $11 на акция. Държавните пари и големите инвестиционни фондове на Запад може и да бягат от инвестиции във въглища, но очевидно в света се намират пари, които следват добрата печалба – 1000% скок за броени месеци не е за пренебрегване.

Накрая една добавка от мен:
Смятам, че МАЕ отново грешат. Подценяват ръста в потреблението, особено на местни лигнитни въглища по света. При такива цени на черните въглища, лигнитът е силно предпочитан, защото излиза много по-евтино, независимо от по-високия си въглероден интензитет. Колкото и отрезвяваща за въглеродните емисии на света да изглежда прогнозата на МАЕ, реалните данни в края на годината ще бъдат още по-шокиращи.

Защо се случва всичко това?
Просто е. В нормални времена светът има непрекъснато растяща нужда от изобилна, надеждна и евтина енергия, която въглищата осигуряват в най-пълен мащаб. Въпреки цялата политическа воля поради една или друга причина всички останали алтернативи просто не се справят.

 

Въглищата: „Умирай трудно”, епизод пореден Въглищата: „Умирай трудно”, епизод пореден Въглищата: „Умирай трудно”, епизод пореден

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.