Зависимостта на България от Русия ще стане тотална и непреодолима

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Зависимостта на България от Русия ще стане тотална и непреодолима САЩ окончателно се предадоха по въпроса за „Северен поток 2“. Облякоха поражението си под формата на „сделка“ с Германия, която включва множество пожелателни условия за възможен натиск върху Русия, ако тя го използва като „енергийно оръжие“.

Сделка за „Северен поток 2“ отдавна има. Тя е между Русия и Германия, но в полза и на другите страни в Западна Европа. Неслучайно, едната тръба вече е готова и само чака разрешение за ефективна работа. След капитулацията на Байдън втората ще бъде положена за месеци.

„Северен поток 2“ е изключително важен проект, но не толкова за Русия, колкото за Западна Европа. С намаляването на добива в Холандия и Северно море, Европа вече сама задоволява миниатюрен дял от потреблението си. Норвегия и Северна Африка дават нещо, вносът на втечнен природен газ (LNG) – също. Глобалният пазар на LNG обаче има ограничен капацитет, а и работи на такива цени, че дори богатите страни в Западна Европа ги боли.

Газпром си остава най-значимият източник на относително евтин газ за Европа – както в Берлин, така и в Москва отлично осъзнават това. Русия вече има избор – тя може да изнася повече през тръбите за Китай или за където си иска през терминалите за втечняване. Не знам как точно си представят Германия и САЩ да я „санкционират“.

Със собствената си политика на едновременно затваряне на атомни и въглищни централи, Германия обаче сама се поставя в изключителна зависимост от вноса на газ от Русия. Съвсем скоро тази политика ще доведе и България до подобно положение. Точно това ще бъде основният резултат от финансираното от Плана за възстановяване и устойчивост изграждане на газови централи в комплекса Марица-Изток.

България и без това винаги е била много зависима от Русия, а със затварянето на мини Марица-Изток и съответните въглищни ТЕЦ тази зависимост ще стане тотална и непреодолима…

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.