Ако някой си мисли Кирил Петков и Асен Василев за хора с „дясно мислене”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
7

Ако някой си мисли Кирил Петков и Асен Василев за хора с „дясно мислене”Показателно е, че „десните“ Кирил Петков и Асен Василев първо са се насочили към ПП „Екогласност“. Повечето млади приятели едва ли помнят тази формация. Хубаво е да им се припомни.

Екогласност се счита за първата „зелена“ партия в България. Тя се формира 1990 г. надграждайки две неформални движения (едното против замърсяването на Русе) по времето на социализма. Организацията е принципно малка, но влизат в състава на СДС и чрез тях вкарват цели 17 депутати в състава на Велико Народно Събрание.

И там става първото предателство. В състава на ВНС предават част от интересите на партньорите си и след разпускането на събранието напускат СДС.

Така през 1991 г. същите хора влизат в опита за нова голяма уж крайна антикомунистическа коалиция около БСДП на д-р Петър Дертлиев (той също се отцепва от СДС и се опитва да събере купчина малки партийки около себе си както от дясно, така и от ляво). Нищо не им се получава – хората не ги припознават и в парламента влизат само СДС, БСП и ДПС. Така Екогласност изпадат в немилост за три години.

През 1994 г. Екогласност се завръща на сцената, но този път излизайки от антикомунистическата коалицията на Дертлиев и влизайки в… „Демократичната левица“ на наследника на комунистическата партия БСП. На изборите през 1995 г. успяват да вкарат един свой депутат в този формат. Става въпрос за печалният парламент по време на правителството на Жан Виденов, когато България фалира.

На изборите през 2001 г. се явяват като част от коалиция „Отечество и левица“. Основната им платформа е „Анти НАТО“ и „Анти ЕС“. И естествено обещават „безплатно здравеопазване, социална справедливост,…“ и т.н. крайно леви неща. Нищо не им се получава и не влизат в парламента.

На изборите през 2005 г. и 2009 г. не участват пряко, но публично заявяват подкрепа за Коалиция за България (на БСП). На два пъти в периода подкрепят кандидатурата на президента на БСП Георги Първанов.

През 2014 г. официално стават част от Коалиция за България и така до ден днешен. Председател на партията в момента е Емил Георгиев, познат още като „агент Станислав“ от Окръжно управление на МВР-ДС „Видин“ (от 1978 г.).

Но с Екогласност не им се получи. Затова същите в момента са се насочили към ПП „Волт“ на Нестимир Ананиев. Това е по-скорошно, може би го помните? Нестимир Ананиев е човекът, който държи лично като физическо лице правата за името „Реформаторски Блок“, който обедини навремето ДСБ, СДС и ДБГ на Меглена Кунева. Той беше един от лидерите в протестите срещу правителството на Орешарски на БСП и ДПС.

Същият Нестимир три години след влизането си в парламента и коалирането на РБ с ГЕРБ участва в разцепването на собствената си коалиция, като излезе в опозиция на нейни действащи министри. А след изборите 2017 г., когато не успя да класира РБ в парламента, направо довърши коалицията като сам я напусна, също така напусна и ДБГ, за да създаде въпросната своя партия ВОЛТ.

Същата „дясна“ и „реформаторска“ формация ВОЛТ до преди няколко дни беше част от… коалицията „Изправи се!…“ на Мая Манолова. Ъх, да – на тази, която той наричаше „Сестра Галева“, „Мая Костинбродска“ и… абе изобщо тази, която си беше „острие“ на БСП в правителството на Орешарски, срещу което същият този Нестимир яростно се бореше и заради което лично той обедини „дясното“ около себе си, за да ги сваля от власт. Каква ирония, а?

Та ако някой си мисли Кирил Петков и Асен Василев за хора с „дясно мислене“, нека все пак гледат около кого се въртят и какво правят. Избрани ли бяха за служебни министри от президента Румен Радев, който беше издигнат от БСП? Избрани бяха. Подкрепят ли активно кампанията на същия президент, за да бъде преизбран? Подкрепят я. С леви или десни партии водят преговори за съставяне на своя нов политически проект? Ами не просто с леви, а с най-гадните леви – тези, които участваха в най-гнусните предателства, когато бяха „отлюспвани“ (по-старите помните ли тази дума?) от СДС, както и с партии създадени от хора, които участваха активно в съсипването на Реформаторски Блок.

Е, това са за мен тези двама модерни харвардски възпитаници, които щели да правят „леви политики с десни мерки“, и които уви маса десни избиратели припознават като някакви готини месии. За мен те са създадени, за да оберат за пореден път вота на разочарованите десни в България, след което отново да предадат избирателите си и историята пак да се повтори.

Ако им се получи, очаквайте широко коалиционно правителство с център в БСП. Такива вече сме гледали не веднъж. Да ви е сладко!

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.