Защо газът поскъпна рекордно и какво следва?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Боян РашевОт известно време се дивя на всякакви писанията по темата за рекордните цени на газа. Обясненията варират от студената зима, през лошите Китай и Путин и стигат до странното време през лятото, за което разбира се било виновно изменението на климата, тоест изгарянето на самия газ. Всичко това обаче са подробности.

В основата на процеса стои първият закон на икономиката:

Когато има търсене, а няма предлагане, цената расте.

В конкретния случай ефектът му се подсилва страшно много от първия закон на добивната индустрия:

Ако искаш да извадиш нещо от земята, трябва преди всичко да вкараш много пари в нея – първо в търсене и проучване и второ в изграждане на инсталации и добив.

Едно важно уточнение преди да вляза в числата: Добивът на газ е неразривно свързан с този на нефт – голяма част от газа по света се добива като страничен продукт на нефта (особено в шистовия добив). Това всъщност е една индустрия.

Ето какво показват числата:

Защо газът поскъпна рекордно и какво следва?

На първата графика виждате гигантския ръст на потребление на газ от 2000 до 2019 г. – средно с +2,6% годишно за последните пет години. В това време потреблението на нефт също расте, но доста по-бавно.

 

Защо газът поскъпна рекордно и какво следва?

На втората графика виждате срива в глобалните инвестиции в търсене и добив на нефт и газ след 2014 г. и особено през последните две години.

 

Защо газът поскъпна рекордно и какво следва?

На третата графика виждате срива в разходите за търсене и проучване и съответно в новооткритите конвенционални находища на нефт и газ в света след 2010 г. Забележете, че разходите за търсене спадат като дял от общите инвестиции в индустрията, докато последните също спадат в абсолютна стойност.

 

Всичко гореописано достигна брутални размери през 2020 г.:

Имаше съвсем малък спад в потреблението на газ и гигантски срив в потреблението на нефт. Инвестициите в търсене, проучване и добив на нефт и газ се сринаха до нива, които не сме виждали през 20 в.

През 2021 г. обаче ръстът в потреблението се завърна със страшна сила, но предлагане няма! Какъв резултат очаквате?

Впрочем абсолютно същата история, даже в още по-голям размер, се случва с въглищата.

От поне десетилетие активисти, политици и лобисти убеждават света, че трябва и можем да минем без фосилни горива (вкл. без ядрена енергия). Огромни финансови потоци се прехвърлиха от тях към ВЕИ. Очевидно потреблението на нефт, газ и въглища не намалява, но ние продължаваме да „вярваме“…

Наистина не мога да приема, че разумни хора могат да са изненадани от това, което се случва днес. То е напълно предвидимо за всеки с елементарни икономически познания.

Всичко гореописано е рецепта за енергийна криза от планетарен мащаб и исторически характер, която вече не може да бъде избегната. Това, което днес ни изглежда като рекордни цени на газа, въглищата и тока, е само началото. Най-лошото тепърва предстои. А то ще дойде, когато изригне цената на господстващия енергиен ресурс на цивилизацията – нефтът.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.