Не позволявайте старите ви дрехи да стигнат до печката!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Не позволявайте старите ви дрехи да стигнат до печката!Започва сезонът на мръсния въздух. В София е практически неизбежен поради много причини. Слава Богу, тенденцията в последните десетина години е добра – замърсяването устойчиво намалява. За съжаление това вероятно ще се промени тази зима.

Скъпите ток, газ и топлофикация ще принудят повече хора и бизнеси да разчитат на твърдо гориво. Само че и презапасяването с дърва вече има последствия – количествата не достигат и те също поскъпват сериозно.

Има голяма вероятност много хора да потърсят решение в изгарянето на всякакви висококалорични отпадъци – пластмаси, стари мебели и дограма, отработени масла, гуми, текстил. Това е възможно най-замърсяващата алтернатива, която не трябва да се допуска.

Старите дрехи и всякакъв друг текстил са най-разпространеният от описаните отпадъци, за който няма регулирана система за събиране и рециклиране. При положение, че над две трети от модерните дрехи се правят от изкуствени влакна, тоест от нефт и газ, те представляват „качествено“ гориво. Затова е и много вероятно старите ви дрехи да стигнат до нечия печка, ако просто ги изхвърлите в кофата за боклук. Оттам обаче ще излязат под формата на фин прах, смесен с наистина гадни газове, които неизбежно се образуват при ниски температури на горене. И ще ни тровят.

Добрата новина е, че в София и другите големи градове в България от доста време има множество контейнери за стари дрехи. Освен това такива се приемат и в магазините за дрехи втора ръка, както и в магазините на някои от водещите модни марки. Всичко това се случва на изцяло доброволна и бизнес основа – от частни фирми. От почти една година в София вече действа и Хъб за разделно събиране на текстил (в Джъмбо плаза), в който вече са събрани над 55 тона отпадък. Последното е съ-финансирано от ОПОС и представлява един от малкото добри примери за смислена инвестиция на европейски средства у нас.

Така събраните стари дрехи и други текстилни отпадъци наистина се сортират и продават за повторна употреба или рециклиране.

Много хора избират да говорят, обещават или протестират за „спасяване на планетата“. Като експерт в областта, ви съветвам просто да действате:

Използвайте дрехите си възможно най-дълго. Ако е възможно, ги отстъпвайте и на някой друг – с детските дрехи и обувки си е практика, но и баща ми с удоволствие носи старите ми якета, ризи и маратонки.

Когато вече не ви вършат работа, не ги мятайте в кофата за боклук – има къде да ги предадете за смислено и чисто оползотворяване. Това не само ще облече някого много евтино или ще осигури суровина за други продукти, но и ще ни спаси от евентуално замърсяване на въздуха.

Тази зима това ще бъде особено важно, така че не го неглижирайте!

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.