Разделят министерството на икономиката на две

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Георги ВулджевВече официално се потвърди, че разделят министерството на икономиката на две. Корнелия Нинова от БСП ще вземе „министерство на икономиката и индустрията“. Даниел Лорер от ПП ще вземе „министерство на иновациите и растежа“.

Вече си споделих резервите относно подобни рокади, но накратко ще повторя.

1. Това са припокриващи се ресори, освен ако не смятаме, че индустрията няма нищо общо с иновациите и растежа.

2. Правенето на 2 отделни министерства за на практика 1 ресор неизбежно води до ненужно разширяване на размера на администрацията.

3. Неизбежно ще има и някакви разногласия и търкания между двете министерства в един момент, още повече, че министрите са от две различни партии.

Някой би казал „ама децентрализацията не е ли хубаво нещо“. Не и когато е безсмислена и неефективна. Идеята на децентрализацията е, че е средство към цел – по-ефикасна администрация и управление на публичен ресурс. В случая не виждам как това ще се постигне.

Реалните мотиви зад това разцепване на министерство на икономиката изглеждат чисто политически и нямат общо с търсенето на по-голяма ефективност в икономическата политика.

От една страна ПП си захваща ключови институции за публично финансиране като ББР, които са прословути със стратегическото си макар и изключително вредно влияние. От друга, освен социалното, на ключовият партньор БСП се дава още едно министерство с поне на пръв поглед ключово икономическо значение. С цел максимално попълване на властовите „квоти“ на новосформираната коалиция, така че никой да не остане недоволен.

 

Георги Вулджев

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.