Големите пари тихомълком се завръщат в добива на нефт и газ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Големите пари тихомълком се завръщат в добива на нефт и газГлобалната енергийна криза ясно показа огромните нужди от изобилна, надеждна и евтина енергия, тоест нефт, газ и въглища. Големите инвестиционни фондове бързо се ориентираха и започнаха да инвестират в добива. Интересен факт е, че дори т. нар. ESG, socially responsible & ethical фондове също започват масово да купуват акции на големите компании в сектора. В края на краищата мениджърите им преди всичко трябва да осигурят печалба за парите на вложителите.

Друг много добър индикатор за бума в сектора са дневните ставки на корабите на Transocean – най-големият собственик на кораби за дълбоководно сондиране за нефт и газ. Само за последното тримесечие компанията е добавила нови договори за наем на стойност $650 милиона. Клиентите й са най-вече големите играчи в сектора като Shell, Exxon, Equinor, BP и други подобни.

Deepwater Invictus например (на снимката) има нов договор за два сондажа с Woodside за $375,000 на ден. До вчера е работил на $295,000 на ден. А това е само един пример. Още в рамките на 2022 г. Transocean очаква ставки от над $400,000 на ден…

Всичко това – има и много други индикатори, разбира се – ясно показва, че големите пари вече са тръгнали към добива. Ще трябва да минат обаче няколко години на растящи инвестиции, преди добивът да надхвърли търсенето и да излезем от енергийната криза.

Разбира се, това не е препоръка за инвестиции.

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.