За арбитражното дело за неизпълнение на договора с „Газпром експорт“

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Калоян СтайковПрез последните дни ни заливат със заплахи, че ни чака арбитражно дело за неизпълнение на договора с „Газпром експорт“ и милиардни плащания, т.е. приемат, че автоматично ще загубим делото. Интересно е, че всички интерпретации идват от хора, които не са юристи, но това да ни е проблемът…

Може би не знаете това за мен, но аз също не съм юрист. Въпреки това, бих искал да споделя три интересни въпроса, пък ако съм сбъркал някъде, ще приема обоснована критика и ще се поправя:

1) В свое писмо „Газпром експорт“ обяснява, че не може да изпълни задълженията си за доставка на природен газ поради форсмажорни обстоятелства. Ако има наличие на такива обстоятелства, може ли същата компания да поиска неустойки или да претендира за неизпълнение на договора от страна на нейния контрагент – „Булгаргаз“ – защото не са заплатени количества, които „Газпром експорт“ признава, че не може да достави?

 

За арбитражното дело за неизпълнение на договора с „Газпром експорт“

 

2) Според правния анализ за последствията от новите условия за плащане по договора, изготвен по поръчка на „Булгаргаз“, се казва, че те не са безрискови. Тогава основателно ли е да се съгласим безапелационно с тях или трябва да се водят преговори, или трябва автоматично да прекъснем всякаква комуникация?

 

За арбитражното дело за неизпълнение на договора с „Газпром експорт“

 

3) В допълнение към предния въпрос, в правния анализ се посочва, че при наличие на форсмажорни обстоятелства двете страни следва да преговарят и да се опитат да постигнат взаимно приемливо решение. Такъв ли е призивът от представители на служебното правителство, някои политици и политически партии, организации и т.н. или по-скоро е безусловно съгласяване с всички условия и на всяка цена?

 

За арбитражното дело за неизпълнение на договора с „Газпром експорт“

 

Нека не се преструваме, че това говорене е в обществен интерес, защото единственият сигурен резултат от него е засилване на позицията на руската страна в евентуално арбитражно дело. Достатъчно е да си спомним (или ако не помним, да прочетем сагата около делото на „Атомстройекспорт“ срещу НЕК за АЕЦ „Белене“. Трайчо Трайков има хубав коментар по темата – https://www.facebook.com/traicho.traikov.77/posts/10159977081633875

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.