Къде сте КРИБ, БСК, БТПП, АИКБ – изпокрихте се

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевКъде са Велев и Григорова, и другите „експерти“, които чакат по тръбата от Турция още руски газ, който никога няма да пристигне?

След спирането на природния газ по Северен поток 1 – Русия и ЕС вече официално се намират, намираме в състояние на газова война. Борсите вече не реагират на Путиновия шантаж, цената спадна с 1500 долара за 1000 кубически метра за два дни. До дни ще се въведат тавани на цените на руския суров нефт и на руския природен газ. Който не е съгласен, санкции.

От злоупотреба с газовото си оръжие, Кремъл го загуби.

Само в София Радев и Борисов упорстват в преклонението през Газпром и Турски поток, който неизбежно ще последва съдбата на Северен поток.. Помнете ми думата – транзита на руски газ ще бъде приравнен към продажбите му. Да повторя за неразбралите – войната между ЕС и Русия е тотална, макар и да отсъства директен военен сблъсък.

Решението на служебното правителство на Румен Радев да откаже каргата с американски ВПГ е възможно най-тежка стратегическа грешка, равнозначно на държавна измяна, на фона на обективната невъзможност за внос на руски газ в условията на война и рисковете за националната енергийна сигурност през предстоящата зима.

Кой ще плати сметката за създадената от Радев и Борисов илюзия, че е възможен внос на руски газ?

Кой ще плати сметката за това, че през месец септември ще плащаме най-високите цени за природния газ, след като се отказахме от репериран към американския газов хъб договор с Шениер. Не защото е американски, а защото е най-доброто, което пазарът може да предложи към настоящия момент.

С подобен договор към Хенри Хъб през септември изобщо НЯМАШЕ да има увеличение на цената на природния газ, нито за защитените потребители, нито за индустриалните!?!

Къде сте КРИБ, БСК, БТПП, АИКБ – изпокрихте се, а нали трябваше да браните членовете си от политическите предразсъдъци на правителството?

Останахме на договори за внос с репери ТиТиЕф, а евроборсите скочиха в небесата. Защо крият истината за цената на руския газ и създават митове за неговата ниска цена, след като е вързан за европейските борси?

Защо индустриалците и профсъюзите мълчат и не поемат своята отговорност за кризата с фантомния руски газ? Къде са Велев и Григорова, и другите „експерти“, които чакат по тръбата от Турция още руски газ, който никога няма да пристигне?

Защо крият истината, че Газпром изобщо е отсвирил и Радев, и премиера и калифорниеца, и не ги е удостоил с отговор, да не говорим положителен?

Тези хора, изобщо някога имали ли са грам понятие от професионално управление на стратегически рискове и да са чули, че Путин води война в Украйна и срещу ЕС, в която ще жертва всичко?

Да напомня ли, че тези юнаци създадоха и кризисен щаб, който от позицията на днешния ден звучи като фарс.

Та питам в центъра на предизборната кампания – кой ще поеме отговорност от политиците от Радев през Борисов до Нинова и Пеевски – за тоталния хаос и провал на заблудената прогазпромовска политика, която ни загуби пари и критично време, което нямаме за да се подготвим за зимата.

За липсата на цялостна стратегия и мерки в краткосрочен и дългосрочен порядък за преодоляване на всякаква зависимост от свръхрисковия и все по-липсващ руски газ?

Питам защо канят по централните медии предимно запалянковци по темата природен газ, фенове на Путин, а не професионалисти, които реално разбират от управление пазарни и политически рискове. Хайде, откакто съм в черния списък на Русия, съм и в черния списък на централните медии, но имам колеги, които са по-приемливи.

Нещо темата взе да пада от предаванията, като неудобна.

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.