Голям проблем за Русия. Проблем, който тя сама си създаде.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Голям проблем за Русия. Проблем, който тя сама си създаде.През август бюджетният излишък на Русия се изпари. Не само се изпари, но е отчетен месечен бюджетен дефицит от близо 6 милиарда долара. Това е повече от бюджетния дефицит на Украйна, която е нападната и окупирана и няма приходи от петрол.

Голям проблем за Русия. Проблем, който тя сама си създаде. В началото на войната Русия манипулираше цените на природния газ в Европа и получаваше рекордни приходи от продажбите на природен газ. Но през пролетта Газпром спря изцяло газопровода Ямал, намали значително количествата през Украйна, а през лятото ограничи с 80% доставките на газ по Северен поток. Така вече продаваните количества газ в Западна Европа са минимални, съответно приходите се сринаха.

През септември ситуацията ще е още по-негативна, защото Газпром изцяло спря Северен поток в началото на месеца, което означава, че Газпром няма да получи нито цент от най-големия си клиент – Германия. Общо взето, ако доставяш нулеви количества газ имаш и нулеви приходи. Независимо каква е цената.

Газпром увеличава в известна степен износа към Китай – но към Китай има само един газопровод и няма бърз начин да се увеличи капацитетът. По-големият проблем е, че газопроводите в Европейска Русия и газопроводите в Азиатска Русия нямат връзка помежду си. Така че газът за Европа не може по никакъв начин да се пренасочи към Китай (Русия най-сетне разбра, че е смислено да има терминали за втечнен газ, за да може да продава газа си по целия свят, но изграждането на терминали изисква дълго време и достъп до западни технологии, които сега са под санкции). Но най-големият проблем е, че Китай използва слабостта на Русия и плаща абсурдно ниски цени за газа. Отказът на Газпром от европейския пазар ще струва скъпо.

Междувременно, цената на петрола падна значително през лятото. Напук на всякакви прогнози за астрономически цени от 380 долара за барел, цената всъщност падна под 100 долара за барел – а руската цена е още по-ниска, около 60-70 долара. Причината е, че повечето големи пазари избягват руски петрол и го взимат само ако получат голяма отстъпка.

Тепърва ще има проблеми и с петрола, защото санкциите върху петрола ще влязат в сила през декември и Русия няма да може да продава петрол в Европа. Г-7 също така е в процес на финализиране и на таван на цената на руския петрол. Така че и количествата, и цените на руския петрол ще намалеят – т.е. приходите ще падат още повече.

Непетролните приходи в руския бюджет също се сриват, с 37%, защото руската икономика е в тежка рецесия. Изкуствено поддържаният надценен курс на рублата убива индустрията. Санкциите ограничават достъпа да вносни технологии и компоненти, които спират цели индустрии (Русия, например не може да произвежда автомобили заради липса на вносни части). Телекомите не могат да инвестират в мобилната мрежа, защото няма внос, успяват да поддържат мрежата с резерви от предишни години – но те ще свършат в някакъв момент.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.