Няма как да съчетаеш идеология и пазарни реалности

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевСАЩ са напълно прави да предупредят, че нито са длъжни, нито могат да компенсират всички дефицити и двуличие в енергийната политика на ЕС.

Няма как да громиш и забраняваш шистовия газ, но да искаш да получаваш в неограничени обеми от САЩ?

Няма как да отрицаваш собствената си отговорност за най-сигурната гаранция за енергийна сигурност – собствения добив и да разчиташ, че САЩ ще развият капацитета си за износ до степен да позволяват на ЕС да задоволява тоталните си потребности. Идеите са силно нещо, но накрая катастрофират при среща с реалността.

Основното задължение на американското правителство и добивните компании е да осигурят най-евтин и сигурен природен газ за собствената си икономика – и те го правят – американските компании имат огромно икономическо предимство пред останалия свят.

Европа се гърчи в опити да обясни на гражданите си, че природния газ едновременно не е гориво на бъдещето /тоест няма нужда от инвестиции в добив/, но имаме огромна и прогнозна текуща нужда от газ и ако може да бъде на достъпна цена. Тези юнаци и юначки в Брюксел халюцинират ли?.

Няма как да съчетаеш идеология и пазарни реалности – или по-точно можеш, но за сметка на потребителите. И фактите са ясни – цените на природен газ и електроенергия в ЕС са в много пъти над тези в САЩ. Само кръгъл идиот може да си представи че с ВЕИ ще имате сигурни и евтини доставки на ток, дори само за да покрият пиково потребление, защото графиката на генерация от прекъсваеми източници няма как да съвпадне с графика на пиковото потребление. Дори да има батерии, те ще ви покрият нуждите до 5-6 часа и това на астрономическа стойност, а след това. Нощта е 12 часа, вятърът непостоянен, слънцето също. А има дни без вятър и без слънце!? И водородът е същият балон – съпоставете „плановете“ на фон дер Лайен като капацитет с мащабите на потребление в ЕС – стават за лабораторни опити, но не и за масово потребление.

Европейската комисия се провали в основната си задача – да осигури конкурентни цени на енергийните ресурси. Тук разбира се, отговорността е на отделните правителство и най-вече на Германия на Меркел, която води Европа. И сега ЕК на фон дер Лайен призовава солидарно да спасяваме Германия, която ни наложи ограничения на нашите въглищни централи, които сега ни спасяват от всеобщата лудост.

Климатичните свръхамбиции и безобразното високомерие на „големите“ Италия, Германия Франция към заплахите от Путин доведоха до сегашната ситуация.

И САЩ не са длъжни да оправят европейските бакии. Отвъд океана също се стремят да постигнат високите климатични цели, но никога не са подценявали значението на фосилните горива, поне до степен липсата им да направят уязвима националната им сигурност.

Докато в ЕС политиците не поемат отговорност за забраната на проучванията и добив на шистов газ -при производните свръхвисоки цени, включително на електрическата енергия, никой не им е длъжен.

Епитом на безсилието е и идеята да се допълни/замести репера на европейските борси ТиТиЕф – с някакъв друг индекс. Тези хора нямат идея от пазари и си мислят, че бюрокрация има универсални решения и капацитет.

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.