Бруталната реалност на „зелената енергия“

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бруталната реалност на „зелената енергия“В случай, че се чудите как най-ефективно да подкрепите комунистическия режим на Китай, тази инфографика ви дава ясен отговор:
Купете си електромобил или батерия за съхранение на ток!

Почти цялата верига на създаване на стойност в производството на батерии е доминирана от Китай. Шокиращо е нивото на доминация в анодния елемент – 64% от добива на графит, 100% от рафинирането и 91% от производството на аноди…

Алтернативен начин да финансирате режима в Китай е да си купите фотоволтаични панели – положението и там е много подобно. Причината е много проста – там имат най-много и най-евтин ток (основно въглищен!) и нямат много ограничения върху замърсяването с какво ли не…

За съжаление, такава е бруталната реалност на „зелената енергия“ – тя е много по-червена от всичко друго, за което можете да се сетите. Например целия ОПЕК+Русия (над 15 страни) дават не повече от 35% от нефта в света, а въглищата почти навсякъде са плод на местен добив.

Всичко това не означава, че от електромобилите, батериите и панелите няма полза – напротив, първите са отлична опция за града (ако имате евтин ток и добре работеща система!), вторите и третите намират все повече смислени приложения, в които водят до реални спестявания на енергия и горива и т.н.

Цялата картина обаче е много сложна, а Европа болезнено изостава на фона на останалия свят.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.