Индия става по-голям емитер на СО2 от ЕС!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Боян РашевКакто всяка година преди поредната среща на върха за климата, Global Carbon Project извадиха прогнозата си за годишното изменение на антропогенните въглеродни емисии от изгаряне на горива. Интересната част от резултатите:

1. През 2022 г. ще има нов ръст на емисиите – с около 1% в сравнение с 2021 г.

2. За първи път откакто се правят подобни анализи емисиите на Китай няма да се увеличат – очаква се спад с около 0.9%. Дължи се преди всичко на политиката за нулев ковид, която вкара страната в постоянна икономическа криза и ограничи употребата на енергия под всякаква форма.

3. САЩ ще отчетат значителен ръст – около 1.5%. Потреблението на нефт и газ там расте точно толкова бързо, колкото можеше да се очаква след излизане от ковид-пандемията.

4. Индия изпреварва ЕС като отчита поредните +6% годишно. Особено голям е ръстът на въглищата там.

5. ЕС отчита спад от 0.8%, което отразява енергийната криза на континента. Дължи се основно на големия спад в потреблението на природен газ, който въглищата не компенсират напълно.

6. Останалият свят е ясен – там емисиите вървят само нагоре в отсъствието на глобални катаклизми.

7. Потреблението на нефт и въглища са в основата на ръста тази година. Каквото и да говорят политиците, нещо трябва да захранва икономиките.

8. Потреблението на газ и производството на цимент отчитат спад на глобално ниво. Дължи се на екстремно високите цени на газа и кризата в Китай.

За мен голямата новина е позицията на Индия пред ЕС. Плътно я следва цяла Югоизточна Азия – от Бангладеш до Индонезия – все страни с огромен брой и бързо растящо население, което иска да живее все по-добре, тоест с повече потребление на всичко.

Другарите, които са се сърбали на купон в Египет, могат да си обещават всякакви хубави неща, но ръстът на СО2 емисиите още доста дълго време е неизбежен.

Важно е да се каже, че прогнозите на GCP почти винаги подценяват ръста на емисиите. Моите очаквания са тези +1% да станат около 1.5-2% след като излязат реалните данни. Според мен има сериозно подценяване на ръста на въглищата.

 

Индия става по-голям емитер на СО2 от ЕС! Индия става по-голям емитер на СО2 от ЕС!
 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.