Кои са професиите на бъдещето научиха родители и деца в „Ден на отворените врати“ в Либхер

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Кои са професиите на бъдещето научиха родители и деца в „Ден на отворените врати“ в ЛибхерКампания за кариерно ориентиране в прогимназиите с посещения в заводи стартират в Тракия икономическа зона
Днешният чук е лаптопът. Така образно, кратко и ясно представи съвременното производство пред родители и деца Красимир Кирков, ръководител отдел „Управление на човешките ресурси“ в „Либхер-Хаусгерете Марица“. Заводът за хладилници и фризери в Тракия икономическа зона /ТИЗ/ бе първият домакин на „Ден на отворените врати за родители и деца от основните училища“, стартираща кампания за кариерно ориентиране на сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“.

Родители на петокласници и деца от 5-ите, 6-ите и 7-ите класове от основните училища „Екзарх Антим I“ и „Алеко Константинов“ в Пловдив посетиха Либхер през седмицата. „Тези целенасочени визити ще продължим и в останалите заводи на най-голямата, с над 200 фирми, индустриална зона в Източна Европа“, посочи Катя Стайкова, изпълнителен директор на сдружението. Тя подчертава, че всяка година в ТИЗ се откриват 2-3 високотехнологични предприятия, които имат нужда от кадри с технически умения. „Изключително съм признателна на ръководството на един от най-големите и социално ангажирани работодатели в България – „Либхер-Хаусгерете Марица“ ЕООД, че първи откликна за реализация на идеята ми за промяна на обществените нагласи чрез „Ден на отворените врати за родители“, казва Стайкова.

„Целта на кампанията е да представим производството и най-вече неговата технологична част – свързана с автоматизация и програмиране. Едно производство не е само монтажни линии, които помним от филмите с Чарли Чаплин“, посочи Красимир Кирков. От 2200 сътрудници в Либхер, 150 се занимават с развойна дейност – те са творците на прототипите, които се изпитват в завода за уреди за замразяване и охлаждане. „За съжаление обаче в момента във финансово – счетоводните отдели на фирмата за едно място кандидатстват по 200 човека, а в техническите – по 20 човека. Това не бива да се случва в Пловдив, индустриалната столица на България, в ТИЗ – най-големият източноевропейски индустриален парк“, категоричен е ръководителят на отдел „Човешки ресурси“. Според него парадоксът се дължи на 30 години държавна и общинска политика, която не предвижда тенденциите. „Има изкривяване – професионалните гимназии, в т.ч. техническото образование е подценено. Ранното кариерно ориентиране с представяне на заводите пред родителите /в повечето случаи те взимат решенията за реализацията на своето потомство/ е стъпка в правилната посока“, убеден е Кирков.

Софтуерни разработчици, хардуерни и машинни инженери, електроинженери, специалисти по автоматизацията, механици, шлосери, електротехници. Това са професиите за висшисти и хора със средно образование, които най-много се търсят сега. „Тези специалисти ще се търсят и в бъдеще. Който иска да се реализира в България и да има сигурно работно място, стабилен доход и достъп до високи технологии, трябва да си избере нещо от този списък“, фокусира вниманието на родителите и децата върху професиите на бъдещето Григор Ендрев – бизнес партньор „Човешки ресурси“ в „Либхер-Хаусгерете Марица“.

„Родители, ученици и учители научиха какво е предприятието на съвремието ни и разбраха, че няма нищо общо с това, което всъщност е в техните представи. Считам, че инициативата е много добре премислена и организирана, полезна за кариерното ориентиране на учениците. С радост бихме включили наши учащи и родителите им отново, за да преоткрият и други предприятия с възможността за реализация в тях“, обобщи впечатленията на всички от визитата в „Либхер“ Марияна Найденова, директор на ОУ „Алеко Константинов“.

В предаването „България в 60 минути“ по БНТ, в което излъчиха репортаж от „Деня на отворените врати“, Катерина Василева, директор на ОУ „Екзарх Антим I“ посочи, че най-доброто за едно дете е да завърши средното образование, придобивайки професия. Така ще има възможност за добра реализация на пазара на труда.

„Днешното образование е безумно. Вместо да имат практика, да изработят нещо с ръцете си, нашите синове и дъщери учат, например, на теория за земеделието, без да са видели бразда. Моите мама и тате не могат да обяснят научно що е бразда, но произвеждат вкусни зеленчуци“, сподели родителското си мнение Невенка Ангелова. А Петрана Мерджанова, майка на петокласничка, бе категорична, че „не може всички да станат бизнесмени и да работят в канцеларии. Средната класа трябва да съществува именно от хора, които завършват средното си образование с професия“. Радина, петокласничка от „Екзарх Антим I“, се радва, че със съучениците си е част от кампанията за кариерно ориентиране на „Клъстер Тракия икономическа зона“. Така те получават информация, полезна за избора им на средно училище.

„Трябва отново да обединим в едно образованието и индустрията, както беше преди години. Стига сме копирали чужди примери, имахме перфектно работещ български модел, просто трябва да се върнем към неговите корени, към неговите здрави основи и да надграждаме!“, призовава Катя Стайкова. Тя благодари на началника на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова и на директорите на основни училища, че подкрепят инициативата „Ден на отворените врати за родители и деца“.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.