Ако не искаш диверсификация от руски нефт, няма и как да я получиш

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевПоредната опорка е, че азерският газ, който купуваме бил отново руски. Болно съзнание на хора, които вярват, че освен руския газ друг няма. Така говориха и че и американският газ е руски – изобщо освен руски друг газ в света няма. Защото няколко танкера с руско ВПГ били продадени в Америка. Америка тази година ще се приближи плътно до 1 трилион кубически метра добит/произведен природен газ, с 30 процента повече от Русия.

Азерите включват две нови находища в балансите си за природен газ и нефт, което им позволява да увеличат и износа. Да не говорим, че ще започнат да транзитират и туркменски газ.

Та нашите опорковци, се позовават на договор между Газпром и Сокар за внос на руски газ в Азербайджан, сключен преди две седмици. Говорят за „милиарди“, а то е само за 1 милиард кубически метра и покрива нужда за регионално сезонно балансиране, без никакво особено значение за износа. В минали години Баку е купувало до 6 милиарда кубически метра, когато още собствените му находища не бяха влезли в пълен експлоатационен режим. Също е продавал в Русия. Трансгранични баланси. Това по никакъв начин не може да напълни със съдържание опорката, че пак руски газ внасяме. Азерите изнасят над 20 милиарда кубически метра – дори повече. Тази опорка им е нужна за да оправдаят замислената схема с вноса на руски газ от газовия хъб в Турция, тоест да обслужат Путин и да ви кажат че каквото и да правите все руски газ ще внасяте.

Втората опорка е, че освен руски нефт в Черно море няма друг. Току що изтече новината, че Казахстан, чийто нефт излиза на Черно море /излиза и азерски нефт/ обяви че е готов да доставя на…. Германия нефт, за да замести санкционирания руски нефт. Къде е Германия, къде сме ние? Но ако не искаш диверсификация от руски нефт, няма и как да я получиш.

Бурята около Нефтохима тепърва ще се разгаря, за съжаление Румен Радев и гербаджиите, пък и ДПС са толкова потънали в зависимости от Лукойл, че отказват да видят рязко увеличаващите се рискове.

Правя това което мога – предупреждавам.

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.