Само месеци след построяване на газовата връзка тя вече е запълнена с газ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Само месеци след построяване на газовата връзка тя вече е запълнена с газОт началото на декември газовата връзка с Гърция вече е натоварена на 80% от капацитета, само два месеца след пускането й в началото на октомври (както писах наскоро, Молдова вече използва газовата връзка с Гърция и българската мрежа, за да си доставя газ). И скоро вероятно натоварването ще се увеличи, тъй като наскоро Румъния договори доставки на газ през зимата от Азербайджан като се очаква този газ също да мине през газовата връзка с Гърция, а после през България да стигне до Румъния през Трансбалканския газопровод. Така че само месеци след построяване на газовата връзка тя вече е запълнена с газ, напук на прогнозите, че няма нужда от тази тръба.

И това е само началото. След около година трябва да бъде готов и терминалът за втечнен газ в Александруполис с капацитет 5.5 милиарда куб.м. газ годишно, в който България е акционер. Този терминал ще се ползва от България и други страни от региона, съответно ще изисква допълнителен капацитет на газопроводите между Гърция и България. Така че ускорено трябва да се работи за разширение на капацитета на газовата връзка между Гърция и България, а по възможност и увеличение на капацитета на стария газопровод между двете страни.

В момента върви и пазарен тест за разширение на Трансадриатическия газопровод, който пренася азерски газ. Когато се случи това разширение, България трябва да е готова с повишен капацитет, за да поеме част от допълнителния газ. Междувременно, трябва да се работи по газовата връзка със Сърбия, както и по вертикалния газов коридор, договорен между Гърция, България, Румъния и Унгария. Има потенциал и за проекти с Турция, която също има терминали за втечнен газ. Въобще, централното положение на България на Балканите е добра предпоставка страната да си осигури не само диверсификация на доставките, но и да транзитира газ във всички посоки.

Източник на графиката: ENTSOG

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.