Няма решения, има само компромиси

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Рашид РашидПарадокс:
Въглеродните квоти са с цел да защитят планетата и хората, нали така?

Въглеродните квоти са 100 евро. Едно време имах прогнози за 35 евро докато цената беше 20 евро. Когато цената на квотите беше 20 евро, нашите ТЕЦ имаха разходи на тон от 20 евро и даваха още толкова за квоти. Сега разходите не знам колко са, сигурно са между 30-40 евро, а квотите са в пъти над разходите. И така централите са на загуба.

Но реално няма как да са на загуба. Нашите са в изкуствена загуба, защото цената на електроенергията е регулирана. Иначе просто цената на електроенергията трябва да скочи драстично, каквато е и целта реално на търговията с емисии.

Та, търговията с въглеродни емисии рано или късно ще доведе до невъзможност да се плащат квотите и централите ще затворят, което за доброто на планетата и хората, нали така?

 

Като затворим ТЕЦ, ще можем да заместим нужната ни енергия със следните опции:

АЕЦ: каквото и да се реши, нов блок или нова централа, ще отнеме десет години минимум, ако не и 15. А и АЕЦ не може да реши проблема с пиковите натоварвания. Така че е половин решение. Сама по себе си не може да е решение.

ТЕЦ на биомаса и отпадъци. Съществуващите ТЕЦ минават на ново гориво, за което не се плащат квоти. Това е биомасата! Само IPCC мисля, че ще промени методиката и тези горивни инсталации ще бъдат под натиск и то с право. Не може горенето на дърва да се води за зелена алтернатива.

Нови ВЕЦ: не съм запознат в детайли. Но ние имаме много язовирни стени вече. За нови място няма, а и да има, ще доведе до екологичен дисбаланс, т.е. от гледна точка на опазването на природата няма да е добра стъпка, т.е. не е зелена алтернатива. Реално нито един ВЕЦ не е зелена енергия, но това е друга тема.

Нови ВяЕЦ: имаме немалко, но далеч не са достатъчни. Така че дали в морето, дали на брега, дали по билата на планините, някъде трябва да се направят супер много вятърни паркове. Успех с намирането на места без проблем с биоразнобразието. Не се шегувам. Наистина успех. България е сред държавите с най-богато биоразнообразие. Драстичното увеличаване на вятърните генератори няма да се хареса на много природозащитни НПО-та или с други думи: не е зелена алтернатива. А и сме осъдени вече за вятърната енергия.

Соларни паркове: ОК са в градовете, върху индустриални терени и обработваеми земи. Проблем са само върху природни местообитания, вкл. пасища и ливади, както и върху водоеми. Дали са достатъчни да осигурят достатъчно енергия, не мога да кажа. Според мен само лятото. Зимата едва ли.

 

Да си горим въглища както досега: цената ще расте на електроенергията неизбежно. А и има нужда от сериозни инвестиции за модернизиране. А кой ще ти модернизира ТЕЦ, който е застрашен от затваряне? Никой. Поне аз не бих.

Без модернизация пък имаме скрити (бая са си явни реално) разходи за здравето на хората.

Демек квотите в крайна сметка могат да доведат до увеличаване на въздействието върху биологичното разнообразие. Но пък ще намали въздействието върху здравето на хората.

„Няма решения, има само компромиси“ е казал много по-умен от мен човек.

 

Блогът на Рашид Рашид

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.