Как да се случи дигитализацията в земеделието дискутираха на „Дни на полето в Добруджа“

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Как да се случи дигитализацията в земеделието дискутираха на „Дни на полето в Добруджа“Унищожена инфраструктура на напоителните системи и висока цена на водата за поливане; липса на работна ръка; сложни, неясни и постоянно променящи се административни изисквания и нормативна уредба; ниски изкупни цени на селскостопанската продукция срещу високи цени на препарати, торове и ренти; липса на дигитализация, иновации и комуникация с научните звена.

Тези топ 5 проблема в българското земеделие, посочиха координатори и сътрудници от цялата страна, членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/, на семинар в Добрич по време на второто издание „Дни на полето в Добруджа 2023″.

С дискусия и споделяне на мнения започна първото обучение на 16 бъдещи регионални координатори, които ще промотират сред земеделците дейността на Европейския цифров иновационен хъб AgroHub.BG, одобрен по програма „Цифрова Европа“ с проект AgroDigiRise.

Лекторът Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“, запозна присъстващите подробно с проекта, чиято основна цел е развиване потенциала на агросектора чрез предоставяне на достъп до технологични решения и набор от услуги, подпомагащи дигиталната трансформация. АгроХъб.БГ функционира като единно гише за услуги, насочени към земеделските производители, малки и средни предприятия /МСП/ и всички участници в агро-хранителния сектор, както и към публичния сектор в Южен централен регион, с потенциал да разпростре услугите си в цяла България. Фокусът е прецизното земеделие – автоматизиране на процеси, оптимизиране на ресурси, умна агрономия.

14 фирми и организации са партньори по проекта. Координатор е Институтът за агростратегии и иновации, иновационните решения се предлагат от технологичните компании ОНДО Солюшънс, ТехноЛогика и Бивайн, доставчик на агротехника е сдружение БАТА АГРО, земеделските производители са представени от НАЗ, науката и университетите – от Институт по зеленчукови култури „Марица“, Аграрен университет – Пловдив, Център по растителна системна биология и биотехнология, Институт по философия и социология при БАН, инвестиционно консултиране предлагат сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“, Клийнтех България, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Асоцииран партньор е Община Пловдив.

„Заедно с Наталия Шукадарова, изпълнителен директор на НАЗ, разяснихме на присъстващите, че те ще са хората, които ще установяват директен контакт, ще организират събития и ще промотират безплатните услуги по проекта не само на зърнопроизводителите, но и на всички земеделски стопани и МСП, свързани с бранша“, посочи Катя Стайкова. Координаторите ще трябва да предизвикат интерес и към тестване преди инвестиране чрез посещения във функциониращия вече Национален демо център в Института по зеленчукови култури „Марица“, както и в още 15 Демо точки в земеделски стопанства и научни звена, които са в процес на изграждане. Така всички заинтересовани получават лесен достъп до реално функциониращи технологии, които могат да видят в действие и да се убедят в ползите да се инвестира в технологични решения.

АгроХъб.Бг подпомага придобиването и подобряването на дигиталните компетентности чрез индивидуални програми за обучения – онлайн или присъствено. Предлага и бизнес, и финансово консултиране като технологичен одит, оценка на дигиталната зрялост, план за технологично внедряване, подкрепа за намиране на инвестиции, разработване и управление на проекти, бизнес консултации и менторство, проучване на пазара, изготвяне на бизнес план, пазарен и маркетингов анализ, намиране на бизнес партньори и др. Услугите по проекта са безплатни за потребителите, които следва да са от целевата група – земеделски производители, МСП, публична власт.

„Повечето земеделски стопани са в напреднала възраст и това ще е един от препъни камъните при дигитализирането на сектора“, посочиха присъстващите на семинара. Проблем е и създаденото през годините недоверие в нововъведенията. Участниците припомниха и че все още нашите селскостопански производители получават в пъти по-малка субсидия в сравнение със „старите“ страни членки на ЕС. Изключително сложно е кандидатстването по схемите за подпомагане, като има разминаване между изискванията на Министерството на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие“ и Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и Системата за електронни услуги (СЕУ). Посочени бяха и липсата на добра комуникация с държавната администрация, нейната слаба компетентност, голяма бюрокрация и изискване на излишна документация, недостатъчна информираност на стопаните за новостите, които предстоят. Добре е на сайта на Областните дирекции „Земеделие“ да бъдат публикувани указанията, примерните документи и т.н., посочиха участниците в семинара. Лекторът Катя Стайкова припомни, че всички, които биха искали да се възползват, да са бенефициенти по проект AgroDigiRise могат да научат повече на сайта на АгроХъб.БГ https://agrohub.bg/, FB страницата на АгроХъб.БГ https://www.facebook.com/profile.php?id=100088449301170, в YouTube: https://www.youtube.com/@agrohubbg.

 

За „Дни на полето в Добруджа“

Дни на полето в Добруджа 2023 се проведе от 25 до 27 юли. За втора година организатор бе Добруджанският съюз на зърнопроизводителите, част от НАЗ, с председател Радостина Жекова, която инициира този земеделски празник. Дните на полето се осъществяват след жътва. Когато реколтата е прибрана и производителите имат време за равносметка и срещи с приятели и колеги. Да се видят, да обменят мнения и опит, както и да се подготвят за следващата кампания. И тази година в Златна Добруджа се събраха на едно място земеделци от цялата страна, фирми в сектора, наука, образование и всичко това гарнирано с богата програма за качествено веселие.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.